Mađarska: Pod jednim kišORBANOM na stotine provladinih medija

Gabor Liskaj, novinski izdavač i čovek od poverenja mađarskog premijera Viktora Orbana, našao se na čelu konglomerata koji je pod jednu kapu okupio više od 450 medija. Kao članicama nedavno osnovane Srednjoevropske fondacije za štampu i medije, svim tim medijima zajednička je – naklonost prema Orbanovoj vladi i vladajućoj stranci Fides.

„Svega nekoliko nezavisnih medija koji se nisu našli pod paskom provladine fondacije tek će sada imati problema u radu, budući da će morati da se takmiče s jednim ali ogromnim takmacem“, ocenila je Agneš Urban, medijska analitičarka iz Budimpešte.

A taj takmac, koji zvanično nosi naziv Srednjoevropska fondacija za štampu i medije,  objedinjuje pod svojom kontrolom na stotine medija – neke od najpoznatijih medijskih brendova u Mađarskoj, kablovske njuz kanale, internet portale, tabloide, sportske listove, sve regionalne listove, nekoliko radio-stanica i veliki broj magazina: sveukupno, njih više od 450, svi bliski vlastima.

Orban sprečava kontrolu

Uprkos ovolikoj medijskoj koncentraciji na tržištu, nadležno državno telo teško da će moći da tako nešto utvrdi pošto je to pre nedelju dana sprečio lično mađarski premijer. Prema pisanju nezavisnog portala index.hu, premijer Orban potpisao je dekret kojim se ova fondacija izuzima od kontrole državnog tela za zaštitu konkurencije, a to je opravdao „strateškom važnošću i javnim interesom“.

Čak i da se to telo obrati za reakciju Medijskom savetu, ta inicijativa je osuđena na propast, budući da su sva četiri člana izabrana na predlog vladajućeg Fidesa, čiji je lider ujedno i mađarski premijer.

Deo medija, koji se našao pod kontrolom Gabora Liskaja, do pre nekoliko godina negovao je relativno nezavisnu uređivačku politiku, i to je trajalo dok nisu prešli u vlasništvo ljudi bliskih Orbanu i Fidesu i brže-bolje postali apologete vlasti.Najzanimljiviji deo u priči o osnivanju medijskog konglomerata jeste činjenica da su vlasnici svoje medije bukvalno poklonili novoosnovanoj fondaciji, nominalno neprofitnoj, iako su njene članice prošle godine imale prihod od 185 miliona evra i profit od skoro 25 miliona evra.

Za takav odnos, piše Asošijeted pres, obilato su nagrađivani reklamama i oglasima koje je plaćala država. Zbog svega, ne čudi spremnost da ono što su stekli, a to nisu samo mediji, kako se veruje, zbog bliskosti s vlastima, istim tim vlastima i poklone.

Potpuna kontrola

Medijska analitičarka Agneš Urban navodi da je udruživanje provladinih medija „slučaj bez presedana“, ali i da posle toga „ima veoma malo smisla govoriti o slobodi medija u Mađarskoj“, budući da će novostvoreni konglomerat dominirati medijskom scenom te zemlje.

„Od sada pa nadalje, postojaće potpuna kontrola nad desničarskim medijima, između koji više neće biti neprijateljstva oko dobijanja oglasa od države. Sistem će biti mnogo više centralizovan i time daleko jeftiniji za funkcionisanje“, navela je ova medijska analitičarka.

Sveže objedinjavanje medija pod kontrolom mađarske vlade i vladajuće stranke sigurno će imati snažan uticaj na naredni izveštaj RBG. No, na opasnost od stavljanje medija pod političku kontrolu Reporteri bez granica su ukazali i u izveštaju za 2018, navodeći da su biznismeni povezani s premijerom Viktorom Orbanom tokom 2017. imali novih medijskih akvizicija i da su u tom procesu poslednja tri regionalna dnevna lista stavljena pod kontrolu.Medijske slobode u Mađarskoj su inače u konstantnom padu od 2013. godine, pokazuje Indeks medijskih sloboda koji svake godine objavljuju Reporteri bez granica. Od 2013. do prošle godine Mađarska je, po stanju medijskih sloboda, pala za 17 mesta – sa 56. na 73. mesto u ovogodišnjem izveštaju RBG.

Ipak, u tom trenutku medijska scena u Mađarskoj je, prema navodima iz tog izveštaja, bila raznolika, a pojedini onlajn mediji nisu se ustručavali da objave istraživačke priče o navodnoj korupciji u koju su uključeni visoki funkcioneri vladajućeg Fidesa i vladini zvaničnici.

<!—->

Tagovi

Povezani tekstovi