Magda Janjić: Plašim se da sam tokom vanrednog stanja postala meta

U objavi na društvenim mrežama Magda Janjić otvoreno postavlja pitanje da li je ikoga bilo briga kako je nakon uvreda iznesenih u javnosti na njen račun bilo njenoj deci. Isto pitanje postavlja i kada su u pitanju deca drugih žena koje su bile razvlačene u javnosti.

„Da li je nekoga bilo briga za decu Marije Lukić, za dete Tamare Skrozze, za moju decu? Koga briga za moju decu kada na TV Happy sa nacionalnom frekvencijom, u udarnom terminu, tokom vanrednog stanja, za mene kažu da sam urednica nova.rs i da sam bolesna lezbijka koja mrzi Srbiju? Koga?“, navela je Magda Janjić u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Janjić: Laži zbog tvitova iz 2014. godine

Izvršna urednica Nova.rs u razgovoru za Cenzolovku otkriva da je te reči izgovorio novinar i bivši predavač na Fakultetu za medije i komunikacije Zoran Ćirjaković u emisiji Ćirilica na TV Hepi, emitovanoj 13. aprila, i da ih je ponovio 11 dana kasnije u intervjuu na Jutjub kanalu Balkan info.

„Usred vanrednog stanja, bez ikakvog povoda s moje strane, on (Ćirjaković) iskopava neke moje tvitove iz 2014. godine i o njima iznosi laži, a potom i kvalifikacije zbog kojih imam probleme, pre svega zbog dece. Za ovo crtanje mete na leđima – ponavljam, ovo sve se dešava tokom vanrednog stanja – nemam drugo objašnjenje osim da je to zbog toga što sam urednica na portalu Nova.rs“, kaže Magda Janjić.

Ona primećuje da je portal Nova.rs očito nekima trn u oku i da je u toku obračun s tim portalom i njenim novinarima, a pre svih – novinarkama.

„Naravno da su krenuli prvo na novinarke – Anu Lalić su uhapsili i protiv nje nedeljama vodili prljavu kampanju, a kad valjda više nisu znali na koju novinarku da se ustreme, izabrali su mene i to, jer nemaju ništa drugo, zbog nekakvih tvitova od pre šest godina“, napominje sagovornica Cenzolovke.

U oba javna istupa Ćirjaković ističe da je Magda Janjić, uz etiketu o njenoj seksualnoj opredeljenosti, u svojim tvitovima iz 2014. (godina katastrofalnih poplava u Srbiji) pozivala „da Srbija zbog svoje homofobičnosti bude poplavljena“, za šta izvršna urednica Nova.rs kaže da je čista laž i da se ti tvitovi „sada tumače izvan konteksta“.

„Posle svega ovoga, ne osećam se dobro, pre svega zbog dece koja su ovo morala da čuju. Plašim se da sam postala meta u vanrednom stanju“, navela je izvršna urednica Nova.rs Magda Janjić.

Ona svoju objavu na društvenim mrežama, koja je podstaknuta emotivnom reakcijom opozicionog političara Dragana Đilasa na izloženost njegove dece uvredljivim zvučnim porukama emitovanim u blizini stana u kojem žive, zaključuje apelom javnosti da se ne ignoriše briga za javno proganjanje žene i njihovu decu.

„Koga je briga za Đilasove suze? Mene. I ja bih plakala, i ja bih radila sve što treba i što osećam da se to više ne ponovi, da moja deca više ne plaču. To mu ne zameram. Ali želim da se vide i suze svih žena koje su proganjane i koje proganjaju i koje su isto tako plakale zbog brige za svoju decu ili zbog brige za samo svoju bezbednost ili za bezbednost njihovih voljenih.“

SIMONOVIĆ: RAZLOG ZA NAPAD JE NOVA.RS

Glavni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović rekao je za Cenzolovku da je uveren da je razlog za napad na Magdu Janjić činjenica da ona na tom portalu obavlja funkciju izvršne urednice.

„Napad na nju je samim tim i napad na portal Nova.rs“, naveo je Simonović i dodao da nimalo nije iznenađen što Ćirjaković „u opskurnim emisijama na opskurnim televizijama vređa čestite novinar“. 

Seksističke uvrede Ćirjakovića

Inače, grupa novinarki, naučnih radnica i aktivistkinja potpisala je prošle godine otvoreno pismo o progonu, nasilju na društvenim mrežama i seksističkim uvredama Zorana Ćirjakovića.

„Ćirjaković je u različitim trenucima tokom prethodne tri godine targetirao svaku od nas vređajući nam dostojanstvo seksističkim uvredama, diskreditovanjem našeg rada i sposobnosti, često na rodnoj osnovi, i to na društvenim mrežama, u tekstovima koje je objavljivao na svom blogu, u medijima za koje piše i tokom nastupa u televizijskim emisijama“, navele su u pismu novinarke Jovana Gligorijević i Snežana ČongradinIsidora Petrović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, Adriana Zaharijević, viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Dubravka Stojanović, redovna profesorka Filozofskog fakulteta, i Jelena Lalatović, profesorka jezika i književnosti.

Nakon ovog pisma dekan Fakulteta za medije i komunikacije Miško Šuvaković ogradio se od svog predavača, ocenivši da Ćirjakovićevo ponašanje ruši smisao javnog dijaloga, kao i ugled Fakulteta za medije i komunikacije.

Ćirjakoviću je uprava fakulteta 1. oktobra prošle godine saopštila da više neće biti u nastavi, te da će narednih godinu dana biti plaćen da se bavi naučnim radom.

Tagovi

Povezani tekstovi