Maja Leđenac: Napadi postali svakodnevica novinara

Leđenac smatra da ne postoji politička volja da se napadi na novinare spreče, te da su sve češće predstavnici medija izloženi „ponižavanju“, jer predstavnici vlasti pokušavaju da ih degradiraju i diskredituju.

Leđenac je rekla da novinarstvo podrazumeva posvećenost, ljubav prema profesiji i poštovanje etičkog kodeksa, a da u Srbiji, nažalost, i „etiketu izdajnika i protivnika vlasti“.

Novinari se ovde ne doživljavaju kao profesionalci koji rade svoj posao u interesu građana, već kao opozicija, odnosno proglašavaju se izdajnicima“, kazala je ona.

Dodala je da novinari takođe sve teže dolaze do odgovora na pitanja od javnog interesa, te da su sve češće izloženi „ponižavanju“ u svakodnevnom radu, jer predstavnici vlasti pokušavaju da ih degradiraju i diskredituju.

„Mislim da im je to velika greška, jer ovo je ipak 21. vek i ljudi mogu da se informišu na više načina i mogu da prepoznaju šta je laž, a šta je istina“, ocenila je Maja Leđenac.

Dodala je da ne može da prihvati izgovor nekih kolega koji rade u režimskim medijima, kršeći pravila profesije, da to čine iz egzistencijalnih razloga, jer imaju porodicu i slično.

„U tom slučaju ne bi trebalo da se bave novinarstvom, jer novinarstvo podrazumeva ogromnu odgovornost prema javnosti“, navela je Maja Leđenac.

Ocenila je da je daleko teži posao novinara koji izveštavaju iz manjih sredina, udaljenih od većih gradskih centara.

„Rad u malim sredinama odvija se u potpuno drugačijoj atmosferi, gde se svi međusobno znaju, gde su mnogi povezani porodično, interesno… Gde je javnost manje spremna da pomogne novinaru koji je otkrio neku korupciju ili slično, jer će onda i oni biti etiketirani“, navela je Maja Leđenac.

Prema njenim rečima, u mlađoj generaciji novinara ima potencijala i entuzijazma za očuvanje ove profesije.

Sem Novinske agencije Beta, Maja Leđenac radi i za Radio Slobodna Evropa i Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Ona je ovogodišnja dobitnica Godišnje nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za profesionalan novinarski rad.

Video prilog televizije N1 pogledajte OVDE.

Tagovi

Povezani tekstovi