Maja Pavlović i dalje čeka poziv predsednika Vučića

Pavlović se na još jedan štrajk glađu, koji joj nažalost ozbiljno narušava zdravlje, odlučila jer ni tri meseca posle prethodnog suštinski nije rešen nijedan problem s kojim se susreće njena lokalna TV, a koji su prouzrokovani, pre svega, nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa.

Pavlović i dalje čeka poziv predsednika Srbije pošto je iz kabineta premijerke Ane Brnabić dobila informacije da je Aleksandar Vučić zainteresovan za njen slučaj i da bi voleo da se vidi sa njom. Međutim, poziva šefa države još uvek nema. Prethodni štrajk glađu prekinula je posle javnog sastanka sa Brnabić koja joj je tada rekla da će dati sve od sebe da joj pomogne.

Podsetimo, prvi zahtev Maje Pavlović bio je upućen Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) od koje traži da povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinula Kanalu 9 po presudama, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9, OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom. Tada je OFPS deblokirao račun Kanala 9. Međutim, Pavlović je rekla da ne može da prihvati njihov predlog da se jedino odblokira račun Kanala 9, već da treba da se povuku sva izvršenja i da im vrate novac koji su skinuli sa njihovog računa. Pavlović je tražila i da se produži sporazum koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa ETV.

Od Ministarstva telekomunikacija zahtevala je izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako iznos koji lokalni emiteri plaćaju ETV ne bi bio veći od naknade koju plaćaju RATEL. Tada je ETV produžio sporazum sa Kanalom 9. Treći zahtev odnosio se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV, koji je, kako se navodi u zahtevima, nezakonito odbio da emituje program ove televizije. Ovaj zahtev je, tokom prethodnog štrajka glađu, ispunjen.

Jedan od zahteva bio je upućen i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću da prestane da kažnjava Kanal 9 i da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija. Preostali zahtevi, za koje je Pavlović tada tvrdila da institucije mogu da reše u narednim mesecima, odnose se na sudske postupke koje Kanal 9 vodi pred Upravnim, Ustavnim i Vrhovnim kasacionim sudom.

Tvrdi da je Kanalu 9 nezakonito ukinuta lokalna frekvencija i preimenovana u regionalnu u procesu digitalizacije – koja je desetostruko veća i iznosi 600.000 dinara mesečno. Pavlović je nedavno izjavila da će pravdu tražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Kanal 9 osnovan pre 20 godina

TV Kanal 9 pre 20 godina osnovao je pokojni otac Maje Pavlović, poznati novosadski novinar Nemanja Pavlović. Tadašnji Radio 5 dobio je 25. marta 1999. sliku, jer je on procenio da će NATO bombardovati RTS, čija je ekipa tada našla utočište u dvorištu TV Kanal 9.

Tagovi

Povezani tekstovi