Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara, kritikuje slobodu štampe u Grčkoj

Maja Sever, Snimak ekrana: Jutjub/N1
Maja Sever, Snimak ekrana: Jutjub/N1

Nedostatak poverenja, ekonomska nestabilnost i špijuniranje novinara čine okruženje za štampu u Grčkoj uznemirujućim i izazovnim, rekla je predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever u ekskluzivnom intervjuu za EURACTIV.

EURACTIV.gr razgovarao je sa Severom nakon konferencije na Samotraki koju je organizovalo Atinsko udruženje novinara dnevnih novina. Učesnici, uključujući grčke i strane novinare, razgovarali su o pretnjama slobodi štampe u Evropi i Grčkoj.

 

„Na konferenciji smo bili svedoci napada predstavnika vlasti na novinare zbog nalaza brzog odgovora za slobodu medija (MFRR), kao i nepoverenja u relevantnost izveštaja MFRR-a.

„Ali činjenice ostaju jasne, poput one u kojoj je ubistvo kriminalističkog reportera Giorgosa Karaivaza privuklo međunarodnu pažnju na značajne probleme sa bezbednošću novinara. Medijske organizacije su u više navrata upozoravale da je istraga spora i da joj nedostaje suštinska transparentnost, što ima zastrašujući efekat”, istakla je Sever.

 

Karaivaza, istraživačkog reportera i istaknutog kriminalističkog novinara, ubila su dvojica naoružanih napadača ispred njegove kuće u Atini 9. aprila 2021. U to vreme, Karaivaz je istraživao besni mafijaški rat u Atini. Do danas nije bilo pravde u privođenju ubica ili nalogodavaca pravdi.

 

 

„Novinari se takođe suočavaju sa problemima izveštavanja o migracionoj politici, kršenju ljudskih prava emigranata. Novinarima je postalo sve teže da izveštavaju jer se suočavaju sa opstrukcijama, uključujući pritvor, ograničenje pristupa žarištima migracija, nadzor i uznemiravanje“, rekla je Sever.

 

„Novinari se suočavaju sa agresijom i uznemiravanjem policije i demonstranata bez političke volje da osiguraju svoju bezbednost kada izveštavaju sa protesta“, dodala je Sever.

 

Na panelu Konferencije na Samotraki, grčku vladu je predstavljala zamenica ministra za migracije Sofija Voltepsi. „Naime, argumenti i objašnjenja predstavnika vlasti bili su napadi i optužbe novinara. Podaci govore sami za sebe“, istakao je Sever.

 

Što se tiče upotrebe špijunskog softvera u Grčkoj, Sever je rekla, „trenutni događaji špijunaže i Pegaza su zaista neverovatni”.

 

„Na kraju, nakon izbijanja skandala i otkrića špijuniranja novinara, vlada je najavila da će promeniti pravni okvir i ispraviti sistem nadzora“, takođe je rekla Severa.

 

„Za novinare je zaista izazov da rade u ovako teškoj atmosferi, dok je u isto vreme sveukupna situacija u novinarstvu i medijima sve teža i teža“, rekla je ona, ističući „duboko nepoverenje“ novinara u zemlji. .

 

Ipak, špijunski softver i SLAPP-ovi nisu jedini problemi sa kojima se grčki novinari suočavaju.

 

„Posebno sam bila zapanjena kada su objasnili svoj ekonomski položaj. Toliko je loše da su primorani da rade nekoliko poslova. Mnogi od njih su ostali bez posla i teško im je naći vremena da se bore za slobodu novinarstva“, rekla je Sever.

 

„Sve su to vredni, talentovani novinari koji su, pored borbe za opstanak, suočeni sa evidentnim neprijateljstvom političara, mogućim špijuniranjem i napadima“, rekla je Sever i dodala da su „mnogi od njih na udaru SLAPP tužbe“.

 

U izveštaju se zaključuje da je došlo do pogoršanja slobode medija od izborne pobede Neo Dimokratije 2019. godine, koja je „opsednuta kontrolom poruke“ i minimiziranjem kritičnih i neslaganja.

 

Grčka je 2021. godine bila rangirana na 108. mestu po slobodi medija prema rangiranju Reportera bez granica, prema kojem je Grčka pala za 38 mesta, što je čini najlošijim učinkom ikada u EU.

 

„Bojim se da se situacija ne popravlja“, rekao je Sever za EURACTIV.gr.

 

Evropska komisija je u svom izveštaju o vladavini prava za 2022. ponovila značajnu zabrinutost i preporučila da Grčka „uspostavi zakonodavne i druge zaštitne mere za poboljšanje fizičke bezbednosti i radnog okruženja novinara“.

 

„Ovo su činjenice. Imala sam dosta kontakata i razgovora sa novinarima tokom konferencije na Samotraki; Zaključila sam da je situacija prilično uznemirujuća i izazovna. Obećala sam da će EFJ pomoći i pružiti svu podršku grčkim kolegama“, dodala je Sever.

 

Tagovi

Povezani tekstovi