Majmuni i lavovi u medijskoj džungli

Suvlasnik podgoričkog dnevnika „Vijesti“ Željko Ivanović rekao je da je novinarski posao danas još teži nego 90-tih godina za vreme vladavine Slobodana Miloševića. On je naveo da se 90-tih uglavnom pisalo o nacionalističkoj ideologiji, dok se danas piše o konkretnim temama, kao što su korupcija i kriminalne privatizacije.


-Te teme više dotiču nečije lične interese, poput ljudi u vrhu politike, biznisa i mafije. Rizik koji novinari nose pišući o tim temama je velik-izjavio je Ivanović.


Predsednica nUNS-a Nadežda Gaće podsetila je na nerazjašnjena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, kao i pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića i ocenila da ti slučajevi još nisu rečeni zbog toga što tajne službe u Srbiji, policija Vojnabezbedonosna agencija još nisu transformisani.


-Delovi službe i dalje su veoma odani javnim i tajnim predstavnicima službi Slobodana Miloševića. U suprotnom, svi ovi slučajevi bili bi rešeni- rekla je Ndaežda Gaće i dodala da će nova vlda morati da povede računa koje će ljude postavititi na čelo tih službi.


Bivši urednik slovenačkog dnevnog lista „Delo“ Mitja Miršol ocenio je da sve zemlje regiona prolaze kroz tranziciju, što kompletnu medijsku situaciju čini „mutnom i komplikovanom“.


-Ta situacija može se uporediti sa džunglom u kojoj se ne zna ko su lavovi, a ko majmunčići-ocenio je Meršol i dodao da je jasno ko su vlasnici najvećih medijskih kuća, ali da veze između vlasnika i političkih partija nisu transparetne.


 

Tagovi

Povezani tekstovi