Makedonija: Udruženje novinara protestuje zbog pritisaka Vlade

Udruženje je u saopštenju navelo da ponovno uspostavljanje državnog vlasništva nad dnevnim listom nije u skladu sa osnovnim ustavnim odredbama o slobodi preduzetništva i stvaranju slobodnog tržišta i da predstavlja teško kršenje slobode štampe.


Upravni odbor APM ocenjuje kao neprihvatljivo da Vlada i državna agencija vrše pritisak u nastojanju da preuzmu dnevne novine, a kao neprihvatljivo se ocenjuje i objašnjenje da se preuzimanje vlasništva obavlja zbog rizika od gašenja lista.


Nova Makedonija je privatizovana po niskoj ceni neposredno po dolasku sadašnje koalicije na vlast, koja je ukidanjem subvencija za štampane medije sve dnevne novine dovela u nezavidan ekonomski položaj. APM navodi da je Vlada već prekršila Ustav odlukom da iz budžeta finasira državnu novinsku agencija MIA, koja ima vodeću ulogu u preuzimanju vlasništva Nove Makedonije.


Istovremeno, agencija Makfaks saopštila je da se ponovo našla pod ozbiljnim pritiskom vladajuće kolicije koja, kako se navodi, nastoji da utvrdi pozicije finansijskom kontrolom i kontrolisanjem zaposlenih u MIA.

Tagovi

Povezani tekstovi