Makedonska novinarka dobila nacionalističke uvrede i prijetnje fizičkim i seksualnim nasiljem

CPJ

Lepa Dzhundeva, reporterka privatnog kanala TV 24 iz Sjeverne Makedonije, od 3. juna 2024. primila je na desetine poruka na društvenim mrežama s nacionalističkim uvredama, seksističkim i mizoginim komentarima i prijetnjama seksualnim i fizičkim nasiljem, javio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u petak.

 

“Vlasti Sjeverne Makedonije moraju brzo i temeljito da istraže uznemiravanje na internetu i prijetnje nasiljem upućene novinarki Lepi Dzhundeva, privedu počinioce pravdi i osiguraju njenu sigurnost”, naglasio je CPJ.

 

Attila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu, istakao je da je: “Prijetiti novinarki zbog njenog izvještavanja potpuno neprihvatljivo i policija mora pokazati da ozbiljno shvata situaciju i osigura njenu sigurnost”.

 

Kako se navodi u saopštenju CPJ-a, prijetnje su počele nakon što je Bogdan Ilievski, kolumnista novinske web stranice Off.net, na Facebooku objavio video isječak od osam sekundi u kome je 3. juna prikazan intervju novinarke sa grčkim poslanikom. Isti video je objavila njegova redakcija na svojoj web stranici te su kritikovali novinarku jer je u razgovoru koristila međunarodno priznato ime zemlje – Sjeverna Makedonija. CPJ piše da su Ilievskom poslali upit ali da još nisu dobili odgovor.

 

CPJ podsjeća da je ime zemlje Sjeverna Makedonija izazvalo neslaganja između Grčke i njenog sjevernog susjeda nakon raspada Jugoslavije 1990-ih, kada je nova nezavisna balkanska država sebe nazvala Republikom Makedonijom – ime koje je Grčka također polagala za svoj sjeverni region. Nakon godina pregovora i mnogih protesta, dodaje CPJ, Grčka i Makedonija su se 2018. godine dogovorile oko formalnog naziva Republika Sjeverna Makedonija, no ime je i dalje ostalo kontroverzno.

 

Udruženje novinara Makedonije je, kako piše CPJ, podnijelo krivičnu prijavu policiji u ime novinarke, ali do objave saopštenja nisu primili povratnu informaciju, kako je rekao za CPJ viši istraživač u Udruženju Milan Spirovski.

 

Udruženje novinara Makedonije i Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika osudili su prijetnje upućene novinarki u izjavi od 12. juna i pozvali Ilievskog da se javno izvini novinarki.

 

Šest regionalnih grupa za slobodu medija koje djeluju na Zapadnom Balkanu zatražilo je 7. juna od Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije da “odmah i odlučno preduzme akciju protiv odgovornih za prijetnje”.

 

CPJ takođe navodi da je poslao upit službi za medije Ministarstva unutrašnjih poslova, ali da odgovore još nisu dobili.

 

Izvor: Mediacentar Sarajevo

Tagovi

Povezani tekstovi