Malo verovatno da Košava ostane bez frekvencije

Naš sagovornik iz RRA kaže da prema Zakonu o radiodifuziji postoji mogućnost da Košavi bude oduzeta dozvola za emitovanje bez procedure koja podrazumeva nekoliko javnih opomena, pa isključenje predajnika. To je moguće ako se ustanovi da je emiter dao netačne podatke na konkursu, što bi ovde moglo da bude slučaj pošto je RRA saopštila da izvod o novčanoj pozajmici Pinka Košavi nije dostavljen Agenciji. Međutim, kako se u narednoj rečenici RRA navodi da to „uslovi konkursa nisu ni zahtevali“, onda je vrlo mala mogućnost da Košavi bude oduzeta dozvola. Prema rečima našeg sagovornika, u tom slučaju bi bila oduzeta dozvola i televiziji Hepi pošto su ove dve stanice sklopile ugovor da će po 12 sati dnevno koristiti istu frekventnu mrežu za emitovanje programa.


S druge strane, urednik Srpske pravne revije Vladimir Todorić smatra da postoji zakonski osnov da konkurs bude poništen.
– Kada predsednik Saveta RRA Nenad Cekić kaže da su profesori napisali takav Zakon o radiodifuziji koji ne predviđa poništenje konkursa, on nije u pravu. U ovom slučaju primenjuje se Zakon o opštim upravnim poslovima pošto je izdavanje dozvole takav upravni posao. A u članu 239 tog Zakona piše da, ukoliko se sazna za nove činjenice, dokumente, ili dokaze koji bi doveli do drugačijeg rešenja, onda se konkurs poništava. Sam Cekić kaže da bi drugačije glasao da je znao za pozajmicu, a to je drugačije rešenje – navodi Todorić, tvrdeći da konkurs mora biti poništen u celini.
On ističe da pozajmicom Pinka Košavi nije povređen Zakon o radiodifuziji, ali jeste Zakon o zaštiti konkurencije koji se odnosi na sva preduzeća, pa i medijska, i to u članu 7 koji se odnosi ne samo na pisani, nego i na prećutni sporazum. Zbog toga, prema njegovim rečima, treba da se oglasi i Antimonopolska komisija.


J. L.


 

Tagovi

Povezani tekstovi