Malta – zemlja sa najvećim brojem SLAPP tužbi u EU

Izvor:canva
Izvor:canva

Malta je zemlja sa najvećim brojem SLAPP tužbi po glavi stanovnika u Evropskoj uniji (EU), a ovi podaci u kombinaciji sa tekućom istragom o smrti novinarke Daphne Caruana Galizia trebali bi potaknuti ovu zemlju da donese sveobuhvatne zakone kako bi zaštitila one koji govore u javnom interesu, piše Evropska federacija novinara (EFJ).

 

Međunarodne organizacije za slobodu medija: Article 19Komitet za zaštitu novinara (CPJ)Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), EFJ i Reporteri bez granica (RSF) komentarisali su prijedloge Komiteta medijskih eksperata koji se odnose na SLAPP tužbe, a koje je Vlada Malte osnovala kao dio preporuka o provođenju javne istrage o ubistvu novinarke Galizia. Podsjetile su i da se novinarka Galizia, u trenutku kada je ubijena 2017. godine, suočavala sa 48 SLAPP tužbi što je prema Koaliciji protiv SLAPP tužbi u Evropi (CASE), najveći broj SLAPP tužbi sa kojim se neko suočavao u Evropi.

 

Ove organizacije izrazile su zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti u provođenju istrage, i primjetile da na Malti nedostaje odgovarajući okvir za sprečavanje SLAPP tužbi koje se koriste za zastrašivanje i ušutkivanje medija i novinara.

 

Iako su pozdravile napredak u razvoju prijedloga Komiteta medijskih eksperata koji se odnosi na izvršenje presuda u trećim zemljama, međunarodne organizacije za slobodu medija ističu da predložene izmjene i dopune ograničene na zakon o kleveti i uvredi ne osiguravaju potrebnu zaštitu koja bi trebala biti ključna u svakom anti-SLAPP mehanizmu.

 

Navedene međunarodne organizacije ohrabrile su Komitet medijskih eksperata Malte da potakne vladu te zemlje i poduzme korake kako bi ispunila svoje međunarodne obaveze vezane za ljudska prava, te da u potpunosti zaštiti i osigura sigurno medijsko okruženje u toj zemlji.

 

Organizacije su pozvale Komitet da, između ostalog, Vladi Malte preporuči da uvede sveobuhvatni zakon protiv SLAPP tužbi, revidira “očigledno neosnovane” tužbe za klevetu, da pojasni prirodu štete za koju se podnositelj zahtjeva može smatrati odgovornim i opseg kazni koje se mogu izreći podnositelju zahtjeva, da se strana presuda treba identificirati kao SLAPP tužba i odbaciti, i druge korake koji mogu unaprijediti stanje medijskih sloboda na Malti.

 

Osim toga, međunarodne organizacije preporučile su malteškim vlastima da u toj zemlji uspostave jasne, transparentne i vremenski ograničene procese za konsultacije sa domaćim i međunarodnim organizacijama i predstavnicima civilnog društva, o svim zakonima ili izmjenama i dopunama koji se odnose na slobodu izražavanja i ljudska prava.

Tagovi

Povezani tekstovi