Manjino ugrađivanje

Radnici Kompanije „Novosti“ podneli su tri krivične prijave protiv direktora i glavnog i odgovornog urednika Manojla – Manje Vukotića, u kojima se navodi da je Kompaniji naneo štetu od više miliona evra. Kako piše u jednoj od tri krivične prijave, Vukotić je oštetio „Novosti“ preko posla sa štampanjem knjiga iz edicije „Milenijum“, čija je prodaja počela u decembru 2005. godine. Šteta od ovog posla, prema krivičnoj prijavi, iznosi između tri i pet miliona evra.


Vukotić je, naime, za obavljanje tog posla sklopio ugovor sa italijanskom firmom „Nju medija“, koja je osnovana samo tri dana pre potpisivanja ugovora i, kako se navodi u prijavi, između dva službena putovanja Manojla Vukotića u Italiju. Iako su „Novosti“ bile samo ekskluzivni distributer knjiga, a „Nju medija“ prodavac i formalni proizvođač, ugovorom koji je potpisao Manojlo Vukotić Kompanija „Novosti“ finansirala je čitav posao.


– Manojlo Vukotić je prihvatio ugovornu klauzulu koja „Novosti“ obavezuje da pet dana po potpisivanju ugovora obezbedi bankarske garanciju od milion evra za tuđu produkciju čiji je Kompanija samo ekskluzivni distributer. Ako je htela da „Milenijum“ po svaku cenu štampa baš u Italiji i baš u „Grafika Veneta“ iz Padove, Kompanija „Novosti“ je ugovor sa tom italijanskom štamparijom mogla zaključiti i bez „Nju medije“, bez tog sasvim nenužnog i skupog partnera posrednika – piše u prijavi.


U prijavi dalje piše da je na ediciji „Dvadeseti vek“, čije knjige su prodavane u toku 2004. godine, „Novostima“ naneta šteta, možda i veća od one nastale edicijom „Milenijum“. U tom poslu španska firma „Medijasat“ bila je prodavac knjiga, a pre nego što će knjige doći do „Novosti“, postavljen je još jedan posrednik – „Atlas sistem“, Duška Kneževića.


– „Atlas“ je faktički igrao ulogu nepotrebnog i izuzetno skupog posrednika. Da se radilo o poslu koji je naneo štetu Kompaniji, vidi se iz ugovora između „Atlasa“ i „Medijasata“, koji je obavezao je „Atlas“ da španskom partneru plaća jedan odsto kamate mesečno na sve ugovorene sume koje ne uplati na vreme. Ugovor „Novosti“ sa „Atlasom“, međutim, obavezao je Kompaniju da u istoj situaciji „Atlasu“ plaća kamatu od dva odsto mesečno – piše u prijavi.


U drugoj krivičnoj prijavi navodi se da je generalni direktor Manojlo Vukotić naneo štetu Kompaniji od najmanje 92 miliona dinara jer je distributerima dozvolio prekoračenje remintende (neprodate novine). U prijavi piše da je Kompanija „Novosti“ imala sa distributerima prodavcima svojih izdanja već godinama ugovore koji ne dozvoljavaju remintendu veću od 20 odsto.


– Zloupotrebljavajući ovlašćenja i kršeći predmetne ugovore, generalni direktor Manojlo Vukotić i direktor prodaje Dušan Vujanić su svim distributerima dozvolili prekoračenje remintende – piše u prijavi. Na telefon Manojla Vukotića javljala se njegova saradnica koja je rekla da je na sastanku i da će nam se javiti kasnije. Do zaključenja ovog broja od Vukotića nismo dobili odgovor.


(M.L.)

Tagovi

Povezani tekstovi