Marinčić: Niko iz vlasti me nije podržao

„Ni lokalni političari niti ljudi na vlasti ne smeju da budu iznad zakona“, stoji na zvaničnom Tviter nalogu Reportera bez granica uz dodatak da „uznemiravanje novinara mora da prestane!“. Ova poruka direktno je poslata i na zvanične naloge predsednika i premijerke.

Verica Marinčić kaže za Danas da joj podrška Reportera bez granica uliva nadu da će nadležni organi reagovati u njenom slučaju. Ona ističe da nikakve zvanične informacije o svojoj prijavi policiji nije dobila osim da je slučaj došao do tužiteljke.

– Nezvanično sam čula da će zaključak biti da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog dela, osim ukoliko ista osoba ne ponovi slično delo. Znajući o kome se radi, nemam sumnje da će tako i biti, kaže Marinčić.

Nju je, podsetimo, javnosti nepoznati, ali njoj poznati, muškarac pokušao da polije vodom kada je prolazila centrom Inđije, da bi se potom zaleteo na nju motorom ispred kuće u kojoj stanuje, da bi u poslednjem trenutku skrenuo.

„Pratio me je motorom kada sam izašla iz lokala i ušla u jednosmerno ulicu, a zatim je suprotnog smera naleteo na mene, zakačio me retrovizorom i nastavio. Drugi put je ušao u moju ulicu i ispred moje kuće naleteo na mene, da bi u zadnjem trenutku naglo skrenuo“, opisala je za UNS Marinčić.

Napadi na nju usledili su pošto je na Fejsbuk stranici „Inđija kafe“ objavila fotografiju bahato parkiranog automobila u centru grada.

Marinčić je bezuspešno pokušavala da od Opštine Inđija dobije snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi incident, ali joj je rečeno da kamere ne rade i da ne postoje snimci.

Na ovaj slučaj reagovala su oba novinarska udruženja. Udruženje novinara Srbije je zatražilo da policija utvrdi sve okolnosti incidenta u kojem je vozač motora nasilničkom vožnjom ugrozio bezbednost novinarke portala „Inđija kafe“. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) takođe je uputilo zahtev policiji i nadležnom tužilaštvu da istraži ugrožavanje bezbednosti novinarke Verice Marinčić u Inđiji i da protiv napadača preduzme zakonom predviđene mere.

Za razliku od udruženja zaključno sa jučerašnjim danom, Verici Marinčić se nije javio niko od predstavnika vlasti.

– Naravno da me niko nije zvao da bi pružio podršku. Čak ni iz opštinske uprave, kategorična je Verica Marinčić.

To nije prvi put da je Verica Marinčić izložena pretnjama ovog tipa. Prošle godine u ovo doba nju je na ulici presreo automobil sa rumunskim tablicama iz kojeg su joj dva mladića upućivali uvrede i pretnje. NJene sumnje bile su upućene na vlasnika automobila koji je neposredno pre toga smiljen kako velikom brzinom prolazi kroz crveno svetlo u centru Inđije.

Tagovi

Povezani tekstovi