Marko Vidojković: Lov na kritičke novinare je otvoren. Šta god da nam se desi je očekivano

Marko Vidojkovicč (snimak ekrana, Nova S)
Marko Vidojkovicč (snimak ekrana, Nova S)

Više od 20 pretnji smrću na društvenim mrežama, kao i kampanja na portalima tabloida usledili su nakon gostovanja Marka Vidojkovića na Novoj S. Ova reakcija brutalnija je nego pre, sigurno je podstaknuta iz državnog vrha, ocenjuje Vidojković

Nekoliko tabloida ubrzo je nakon gostovanja voditelja podkasta Dobar, loš, zao Marka Vidojkovića na TV Nova S objavilo identičan tekst kojim ga targetiraju i vređaju zbog iznetih stavova u vezi sa utakmicom Srbije i Brazila na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

 

„U odnosu na ranije napade tabloida, ovaj je dosta gori, jer je klasično nameštanje. Reči su mi izvrnute i istrgnute iz konteksta kako bi me prikazali kao izdajnika”, kaže Vidojković za Cenzolovku.

 

On dodaje da je „očigledno” da ovi tekstovi potiču iz istog izvora, jer se „sigurno nisu urednici i novinari više medija mentalno povezali i isto razmišljali”.

 

„Neko je seo, napisao to i poslao im. To je PR tekst poslat sa visokog mesta, to nije novinarstvo.”

 

Reakcija na portalima je nakon gostovanja, kaže Vidojković, bila brutalna dva-tri sata pre same utakmice, pa se nastavila sledećeg dana na naslovnoj strani Srpskog telegrafa, potom i u Informeru, a onda i na televizijama Pink i Hepi.

 

Ipak, on smatra da reakcija nema veze sa reprezentacijom i fudbalom nego sa ostalim što je govorio u tih 20 minuta, a tiče se (ne)uvođenja sankcija Rusiji.

„Država ne reaguje, već izaziva pretnje”

 

Osim hajke tabloida, posle emisije Vidojković je na društvenim mrežama dobio i više od 20 pretnji smrću.

 

One se, u odnosu na desetine pretnji koje je ranije prijavljivao sa koautorom podkasta Nenadom Kulačinom, ne razlikuju mnogo:

 

„Sve pretnje su slične: trebalo bi ti ovo, trebalo bi ti ono… Ne znam da li je i proterivanje iz zemlje pretnja, ali toga je sad bilo dosta. A najčešća je ‘metak u čelo’”, kaže Vidojković.

 

Ipak, navodi da, iako se oseća nebezbedno i životno ugroženo, pretnje neće prijavljivati:

 

„Nema rezona za to. Kada krenu u gomilama i talasima, samo ih blokiram. Znaš da država neće reagovati i da je ona izazvala pretnje.”

 

Vidojković dodaje da su posle „kratkog primirja od aprila” kritički novinari ušli u „još goru situaciju” nego što je bila pre:

 

„Sve je počelo odvratnim pretnjama Danasu, kakvih ranije nije bilo. To se desilo pre oko tri nedelje, a sad je gotovo – neće se potruditi ni da nađu onog ko je poslao. A jasno je da to dolazi iz režima i da država hoće da nas ubije. A kad država nešto hoće, najčešće i uspeva u tome.”

 

Prema njegovom mišljenju, atmosfera za rad kritičkih novinara je takva da „lako možeš izgubiti glavu”.

 

„A zauzvrat ćeš sa ‘svoje strane’ dobiti komentare: ‘Pa dobro, zaslužio je’, ‘Moglo se očekivati’, ‘Prelazio je crtu’… Lov na kritičke novinare je otvoren i šta god da nam se desi zapravo je očekivano”, zaključio je Vidojković.

Tagovi

Povezani tekstovi