Mask potvrdio da Twitter uvodi šifrovanje direktnih poruka (DM)

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask potvrdio je da kompanija planira da uvede end-to-end enkripciju (E2EE) za direktne poruke na platformi.

 

Ova funkcija je deo Maskove vizije za Twitter 2.0, za koji se očekuje da bude „aplikacija za sve“. Druge funkcionalnosti uključuju dugačke tvitove i plaćanja, sudeći prema slajdovima koji je Mask podelio za vikend.

 

Planovi kompanije o šifrovanim porukama prvi put su izašli na videlo sredinom novembra 2022. godine, kada je istraživač Džejn Mančun Vong primetila promene izvornog koda u Twitterovoj Android aplikaciji koje se odnose na E2EE za DM.

 

Vredi napomenuti da razne druge platforme za slanje poruka, kao što su Signal, Threema, WhatsApp, iMessage, Wire, Tok i Keybase, već neko vreme podržavaju šifrovanje poruka.

 

Google, koji već ima E2EE za razgovore jedan na jedan u svojoj aplikaciji Messages za Android, trenutno testira istu opciju za grupna ćaskanja. Facebook je, takođe, prošlog avgusta počeo podrazumevano da omogućava E2EE na Messengeru za odabrane korisnike.

 

Mask je takođe rekao da su registracije novih korisnika na platformi na „najvišem nivou“, u proseku više od dva miliona dnevno u poslednjih sedam dana, od 16. novembra, što je 66% više u poređenju sa istom nedeljom 2021. Twitter ima preko 253,8 miliona dnevno aktivnih korisnika.

 

Slajdovi koje je objavio Mask otkrivaju i da je prijavljeno lažno predstavljanje na platformi poraslo ranije ovog meseca, pre i nakon pokretanja Twitter Blue pretplate.

 

Novi pokušaj uvođenja pretplate je najavljen za 2. decembar 2022. godine, sa višebojnim sistemom verifikacije pa će kompanije moći da dobiju zlatnu, vlade sivu a pojedinci plavu kvačicu.

Tagovi

Povezani tekstovi