Mask preti tužbom Zakerbergu: Konkurencija je u redu, ali varanje nije

slika: canva
slika: canva

Kompanija „Tviter“ uputila je pismo šefu „Mete“ Marku Zakerbergu u kojem navodi da namerava da zaštiti svoje pravo intelektualne svojine. Konkurencija je u redu, ali varanje nije, poručuje vlasnik „Tvitera“ Ilon Mask.

 

Advokat Aleks Spiro je u pismu naveo da se od „Mete“ zahteva da prestane da koristi poverljive informacije koje su potekle iz „Tvitera“.

 

„Zahtevamo da ‘Meta’ odmah preduzme korake kako bi prestala da koristi bilo kakve poslovne tajne ‘Tvitera’ ili druge visokopoverljive informacije“, navodi se u pismu koje prenosi RTS.

 

Spiro, naime, optužuje Metu da je angažovala bivše zaposlene „Tvitera“ koji su imali pristup takvim podacima.

 

Portparol Mete Endi Stoun odgovorio je da niko u inženjerskom timu Tredsa nije bivši zaposleni „Tvitera“.

 

Vlasnik „Tvitera“ Ilon Mask je na svojoj platformi objavio da je „konkurencija u redu, ali da varanje nije“.

 

Da podsetimo, Meta je u sredu preko noći lansirala svoju novu platformu Treds.

 

Do četvrtka popodne, tehnološki gigant, koji takođe poseduje Instagram i Vacap, tvrdio je da je bilo 30 miliona prijava na novu platformu.

 

Stručnjaci smatraju da je Treds „Metin“ odgovor na Tviter koji se suočio sa velikim promenama otkako je Mask završio sa preuzimanjem platforme, što ga je koštalo 44 milijarde dolara.

 

Šef kompanije „Tesla“ i „Spejs eks“ otpustio je polovinu od 8.000 radnika Tvitera. Takođe, uklonio je prethodni sistem verifikacije zasnovan na značaju i zamenio ga „Tviter Blu šemom“, zasnovanom na plaćanju.

 

Objave do 500 karaktera

 

Treds je napravio „Metin“ Instagram tim, a prema opisu, ova društvena mreža služi za „deljenje tekstualnih sadržaja i pridruživanje javnim razgovorima“.

 

Objave mogu biti dugačke do 500 znakova i uključuju linkove, fotografije i video-zapise do pet minuta.

 

Pojavljuju se u vremenskoj liniji, a postovi se mogu lajkovati, deliti i može se odgovarati na njih.

 

Korisnici mogu da koriste svoje postojeće Instagram akreditive za kreiranje naloga na Tredsu. Korisnička imena i verifikacija se prenose, što znači da Treds može brzo da okupi ogromnu grupu poznatih ličnosti, sportista, političara, sportskih klubova, novinskih kuća i brendova koji već koristite Instagram.

 

Među prvim otvorenim nalozima su oni za Netfliks i Ratove zvezda, kuvara Gordona Remzija, pop zvezdu Šakiru, vozača Formule 1 Landa Norisa, NBA zvezdu Seta Karija i samog Marka Zakerberga.

 

Tagovi

Povezani tekstovi