Matić: Pretnje Jeleni Obućini proizvod hajke Pinka, Aloa i Informera

Foto: Medija centar
Foto: Medija centar

Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara i predsednik ANEM-a, kaže za Danas da je on jedan od operatera na SOS telefonu za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima (0800 100115) i da je razgovarao sa novinarkom TV Nova S Jelenom Obućinom koja je prijavila pretnje.

– Ovaj slučaj direktne pretnje je proizvod hajke koja je pokrenuta na TV Pink, Alo, Informeru i drugim tabloidima. I sâm sam doživljavao slične pretnje. Izgleda da su patološki bolesnim likovima, bilo da su zaista oboleli ili su oboleli od mržnje, ili su indukovani u političke svrhe, opisi zastrašujućih monstruoznih ubistava, nabijanja na kolac uz snažne seksističke asocijacije, omiljen izbor u zastrašivanju i pretnjama. Jelena je hrabra novinarka koja racionalno shvata da je svaku ozbiljniju pretnju potrebno prijaviti institucijama koje se bave procesuiranjem nasilja nad novinarima, navodi Matić.

 

Sa društvenih mreža poručeno joj je da će je “nabiti na kolac” i da će “biti spaljena”, nakon što su tabloidi “Alo” i “Informer” izvrnuli njene reči iz uvodnika u Pregledu dana emitovanog 29. novembra na TV Nova S. Ovi mediji su u tekstovima preneli: „Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan – tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Srbije“.

 

Kako dodaje Matić, posebno dramatično je to što je ova pretnja deo paketa koji je izazvan satanizacijom Jelene Obućine kroz tabloidne medije, za koje još uvek nije pronađen način sankcionisanja tih huškačkih napada.

 

– Mehanizam Stalne radne grupe za bezbednost novinara je kroz tužilaštvo i policiju počeo da radi odmah i kada bude rezultata u identifikaciji počinilaca i podnetim prijavama, sigurno je da će prvo oštećena biti obaveštena, pa potom i javnost. Za mene su opasnije hajke koje motivišu nasilnike, nego same pretnje. Upravo zbog toga što se sankcionisanje pretnji događa, ali još uvek nemamo nijedan slučaj sankcionisanja „medijske inspiracije“ za užasavajući govor mržnje zasnovan na lažnim vestima, političkim spinovima. Sa nekažnjivošću političkog huškanja, govora mržnje i u institucijama, još uvek nije pronađen način sankcionisanja, ističe Matić i dodaje da je veoma važno pronaći i identifikovati monstruma, ali i osuđivati kampanju kakvoj je izložena Jelena Obućina i druge novinarke i novinari.

 

Prema njegovim rečima, važno je to što je američki ambasador Kristofer Hil simbolično podržao Jelenu i redakciju u kojoj radi, a bilo bi važno i da predstavnici državnih institucija reaguju na sličan način.

Tagovi

Povezani tekstovi