Matić: Stvorena hobotnica za zloupotrebu projektnog finansiranja medija

Foto: N1
Foto: N1

Projektno sufinansiranje je neophodno što pre resetovati, nedopustivo je da se dozvoli ispumpavanje novca i njegova zloupotreba, rečeno je u utorak na skupu „Šminkanje, kostim i scenografija javnog interesa“, posvećen sufinasiranju medijskih projekata.

„Prve godine bio sam u jednoj Komisiji za dodelu sredstava, nije bilo moguće da se u nju probije neko ko nije poznat medijskoj zajednici i nije se dokazao“, rekao je predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić.

 

Prema njegovim rečima, kriminalistička policija bi trebala da se angažuje kod nekih jasno izraženih slučajeva u preteklih nekoliko godina jer deluje da se stvorila „hobotnica“ za zloupotrebu sredstava iz projektnog finansiranja.

 

„Nije u pitanju samo dodela sredstava medijima koji krše etički kodeks. Novac sa nekih konkurska se razbije na projekte koji ne postoje, tako da profesionalni mediji zbog toga budu osiromašeni“, naveo je Matić.

 

Predstavnik Lokal presa Stojan Marković je naglasio da zloupotrebe sa projektnim sufinansiranjem najdrastičnije osećaju lokalni mediji.

 

„Organe vlasti ne zanima javni interes. Ovo se pretvorilo u drastični primer partijskog sufinansiranja podobnih medijskih sadržaja, gde oni nisu ni bitni, već samo prebaciti novac iz budžeta u privatne džepove, ili na račune medija koji su podobni vlasti“, rekao je Marković.

 

Generani sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović je rekao da to udruženje ukazuje javnosti šta se dešava sa projektnim sufinasiranjem, ističući doprinos sajta Subotičke.rs čiji je urednik Branko M. Žujović naveo da su uradili seriju analiza pre svega u Bačkoj.

 

Govoreći o mogućnosti zloupotrebe, on je rekao da članovi Gongo organizacija (lažne NVO) učestvuju u komisijama za dodelu novca, mada su na čelu tih organizacija vlasnici medija, napominjući da bi trebalo onemogućiti slučajeve sukoba interesa.

 

„Ni u jednom slučaju nismo našli da je reagovala ispekcija gde je postojala sumnja na zloupotebu javnog novca kod dodele sredstava za projektno sufinansiranje. Trebao da bi da reaguje javni pravobranilac“, rekao je pravnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Rade Đurić.

 

Tagovi

Povezani tekstovi