Mediji nepoželjni na suđenju suvlasnice Galensa protiv aktivistkinje ekološkog pokreta

sud-i-tolerancija-ozuonpress-net

Ovo nije prvi put da novinarima pokušavaju da zabrane ulaz na suđenja aktivista sa Galensom. Izbacivanje medija sa suđenja jeste vid pritiska da ne izveštavamo o tome, kaže novinarka Radija 021 Dragana Prica, koja je udaljena sa suđenja aktivistkinji pokreta „Odbranimo šume Fruške gore” po tužbi suvlasnice Galensa

Novinari i građani udaljeni su sa suđenja aktivistkinji Dragani Arsić nakon što je „advokat tužilje Sanje Petrić, suvlasnice Galensa, kazao da je neko fotografisao njegovu stranku u sudnici, što je zabranjeno”, objašnjava za Cenzolovku novinarka 021 Dragana Prica.

 

„Ne mogu da tvrdim da li se to desilo ili ne, ali ne znam kako su njemu poverovali, a da niko nas nije pitao da li se to desilo”, dodala je.

 

Kako navodi Prica, u sudnicu je ušlo samo nekoliko ljudi, a ostale je udaljila pravosudna straža koja ih je potom legitimisala.

 

„Advokati su nam rekli da oni za to legitimisanje nisu nadležni i da ga mogu činiti samo pri ulasku u sud”, naglašava naša sagovornica.

 

Ovo nije prvi put, dodaje ona, da novinarima pokušavaju da zabrane ulaz na suđenja aktivista sa Galensom. Prema njenim rečima, iako su otvorena za javnost, za ova suđenja se prave spiskovi ko će doći, a na nekima se dešavalo i da prozivaju sa spiska kako bi videli da li su prijavljeni tu.

 

Osvrnuvši se na napuštanje suđenja Savi Manojloviću, koje se dogodilo istog dana zbog, kako je naveo, „nedozvoljavanja novinarima da snimaju”, Prica je rekla da ne zna kako je u Beogradu, ali da se u Novom Sadu snimanje dogovara sa portparolima suda.

 

„Ako ćemo snimati, treba da se najavimo za dozvolu, ali ako želimo da prisustvujemo suđenju koje je već otvoreno za javnost, onda nema potrebe ni za najavom ni za dozvolom.”

 

Na pitanje da li ovakvo postupanje suda ocenjuje kao onemogućavanje prava javnosti da bude informisana, Prica odgovara potvrdno i napominje da je ovo slučaj koji javnost prati.

 

„Čini mi se da postoji pritisak da ne dođemo na suđenje i da nas ne puštaju da izveštavamo. Neobično je, budući da sam bila na više različitih suđenja, čak i političarima, i nikad se ovako nešto nije dešavalo”, zaključuje ona.

 

Tagovi

Povezani tekstovi