Mediji slobodni, a novinari ugroženi?!

Beograd – Mediji u Srbiji jesu slobodni, ali se osnovna medijska regulativa mora unaprediti izmenom već postojećih i usvajanjem novih zakona, kao i što se moraju pronaći nalogodavci i ubice novinara, ocenjeno je juče na skupu Oebsa organizovanom povodom Svetskog dana slobode medija 3. maja.


Hans Ula Urstad, šef misije Oebsa u Srbiji, rekao je da je pravo na slobodu izveštavanja jedno od osnovnih ljudskih prava, uz pravo na život i pravo na pravedno suđenje.
– Da li postoji sloboda izražavanja ako novinar mora da brine da li je siguran? Naravno da ne. Vlast mora da zaštiti novinare, ali mora da bude otvorenija. Za slobodu medija je veoma bitan slobodan pristup informacijama. Da bi se građani uključili u debatu o vlasti, oni moraju da imaju slobodne medije od kojih će moći da saznaju kako vlast funkcioniše. Za to nisu dovoljni zakonski okviri, već i spremnost vlasti za saradnju, kao i profesionalni mediji – rekao je on.


Dragan Janjić, državni sekretar nadležnog ministarstva za medije, podsetio je da je još jedan svetski dan slobode medija obeležen bez saznanja o tome ko je ubio novinare Slavka Đuruviju, Milana Pantića i Dadu Vujasinović i ko je postavio bombu ispred stana Dejana Anastasijevića.
– Država je ta koja mora da zaštiti sve građane, a nerazjašnjena ubistva opterećuju odnos vlade i novinara. Uprkos tome, u Srbiji postoji sloboda medija čim imamo listove koji na svojim naslovnim stranama napadaju vlast. Postoje i osnovni medijski zakoni, ali ih treba još doraditi – rekao je on.


Prema njegovim rečima, veliki problem je što privatizacija medija nije završena.
– Da bi postojala sloboda štampe i mediji moraju da se ponašaju u skladu sa
profesionalnim pravilima. Sve što se objavi mora da bude argumentovano. Mediji ne smeju da stvaraju atmosferu linča i ne smeju da se ponašaju onako kako to čine pojedini tabloidi – naglasio je on.


Veran Matić, direktor Radio-televizije B92, naglasio je da postoje pritisci na medije i da je jedan od primera taj da su pojedini mediji nazivani izdajničkim i neprijateljskim.
– Trebalo bi regulisati uslove pod kojima se komercijalni mediji mogu finansirati iz budžeta kako bi se sprečila diskriminacija i obezbedila uređivačka nezavisnost, pa samim tim i mogućnost da se odupru pritiscima iz političkih i finansijskih centara moći – dodao je on.


Nino Brajović, predsednik UNS, rekao je da su, prema stranim istraživanjima, mediji u Srbiji delimično slobodni.
– Profesionalna udruženja nemaju veliku mogućnost da se bave zaštitom novinara, pogotovo ne u nestabilnom političkom okruženju, u kome političari koriste medije da iskažu svoje ekstremne stavove. Kako da zaštitimo novinarku koju je Nenad Čanak, predsednik LSV, štapom isterao iz stana i kojoj je razbio diktafon? Ili novinara koga je Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, optužio da je zlostavljao njegove ovce – pitao je Brajović.


A. Ivanović 

Tagovi

Povezani tekstovi