Medijska nagrada o suživotu na Kosovu

mc

Inicijativa za mirne promene raspisala je  drugu po redu godišnju Medijsku nagradu za sadržaj na temu multietničkog suživota na Kosovu i u Srbiji, u kategorijama audiovizuelnog priloga i teksta, na albanskom i na srpskom jeziku. Prvoplasirane nagrade iznose 2.000 evra, dok će drugoplasirani i trećeplasirani radovi dobiti 500, odnosno 300 evra.

Medijska nagrada će prepoznati i nagraditi izvanredan medijski sadržaj koji istražuje multietnički suživot, uprkos trenutnom novinarskom trendu na Kosovu i u Srbiji gde se koristi samo crno-beli prikaz „onog drugog“. Jedna od tema je zajednička karakteristika svakodnevnog života zajednica u Srbiji i na Kosovu jer se “prečesto problemi zajednice prikazuju kao jedinstveni i za njih se često okrivljuje „druga strana“.

 

U stvarnosti, većina problema sa kojima se suočavaju obe zajednice su isti: loše javne usluge, nezaposlenost, nesigurnost posla, pandemija kovida-19, posledice rata u Ukrajini, itd. Isticanje zajedničkih karakteristika svakodnevnog života pomaže u promeni ukorenjene negativne percepcije o „drugom“.

 

Članica žirija novinarka Jelena Obućina navela je da da je cilj da se promovišu price o suživotu građana na Kosovu.

 

“Očekujem i da profesionalni I objektivni mediji dobiju i novčano priznanje jer često njihove priče prolaze nezapaženo. Da se prikaže život koji nesmetano funkcioniše a malo znamo o tome”, istakla je Obućina.

 

Članica žirija novinarka Tamara Skrozza navela je da za novinarstvo načelno potrebna hrabrost, „posebno u regionu koji ne može baš da se diči demokratijom i poštovanjem slobode govora“.

 

Dodala je su na prošlogodišnjem konkursu dominirale teme koje su zahtevale „intelektualnu hrabrost“ jer se većina radova zasnivala na pričama o različitostima srpskog i albanskog jezika.

 

Tagovi

Povezani tekstovi