MEDIJSKA SCENA SRBIJE U MAJU 2024.

Ilustracija: Canva
Ilustracija: Canva

Monitoring medijske scene za maj donosi pregled ključnih dešavanja koja se tiču ugrožavanja slobode izražavanja i borbe za nju, usvajanja pravilnika Regulatornog tela za elektronske medije (REM), neraspisivanja konkursa na nivou jedinica lokalne samouprave, objavljivanja rešenja o formiranju komisija za konkurse raspisane u oblasti javnog informisanja. Monitoring donosi i uvid u nastojanja da se organizuje odgovor na porast pritiska što se na novinare vrši podnošenjem SLAPP postupaka, ali i ključne tačke izveštaja „Svetski indeks slobode štampe za 2024. godinu – novinarstvo pod političkim pritiskom”, koji je izradila organizacija Reporteri bez granica.

 

U maju se, u centru Beograda, dogodio fizički napad na Vuka Cvijića, novinara nedeljnika Radar. Pritiscima je i u ovom mesecu bio izložen medij IN Medija. U tabloidnim medijima neovlašćeno je bila objavljena bankovna dokumentacije medija Ozon Press. Srpska napredna stranka u Novom Sadu objavila je saopštenje sa brojnim uvredama na račun Dinka Gruhonjića, novinara i programskog direktora Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Svim tim događajima u monitoringu je bila posvećena naročita pažnja.

 

Čitalac se može obavestiti i o događajima o kojima je izveštavao portal KRIK, a tiču se tužbi koje su sudija Apelacionog suda u Beogradu i njen suprug podneli protiv novinara te redakcije. Tužbe su podnete zbog podataka iznetih u okviru baze „Prosudi ko sudi”, koju novinari portala KRIK uspešno vode od 2020. godine. Krivičnom tužbom podnetom zbog navodnog izvršenja krivičnog dela Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, zatraženo je da se Bojani Pavlović i Stevanu Dojčinoviću, novinarki i glavnom uredniku, izrekne zatvorska kazna u trajanju od po deset meseci, kao i mera bezbednosti – zabrana vršenja novinarskog poziva u trajanju od po dve godine.

 

U majskom monitoringu obrađen je još jedan slučaj u kom se zahtevalo kažnjavanje novinara kaznom zatvora. Reč je o Snežani Đurić, novinarki medija Pištaljka, protiv koje je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije podneo privatnu krivičnu tužbu zbog navodnog izvršenja krivičnog dela Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka. Tužbom je predloženo izricanje zatvorske kazne u trajanju od dve godine.

 

Ova publikacija objavljena je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu ove publikacije isključivo je odgovorna Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.

 

Ovaj Monitoring izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije „Savović”, u saradnji sa ANEM-om, a celokupan se može pronaći na ovom linku.

 

Izvor: Javni servis

Tagovi

Povezani tekstovi