Medijske organizacije osudile presudu crnogorskom novinaru za trgovinu drogom

Presuda Jovu Martinoviću je „nepravična presuda“, saopštila je organizacija Reporteri bez granica i dodala da Crna Gora krši svoju obavezu da poštuje slobodu informisanja i krši pravo novinara na pravično suđenje.

Jovo Marinović osuđen je danas na godinu i po zatvora zbog učešća u međunarodnom švercu droge i vezama s trgovcima drogom od kojih je jedan osuđen na šest godina i tri meseca zatvora.

Martinović je objasnio da su njegovi kontakti bili u okviru obavljanja svog posla. On je već proveo 15 meseci u pritvoru i uložio je žalbu na presudu, te se neće odmah vratiti u pritvor.

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) je naveo danas u saopštenju da su ta organizacija i njeni partneri „zgroženi presudom“ i da je osuđuju.

U saopštenju se pita da li je bilo pritisaka na viši sud u Podgorici u Martinovićevom slučaju koji su uticali na odluku. Izražava se zabrinutost da dokazi, ili nedostatak dokaza, nisu odlučili o ishodu ovog suđenja već da su zvaničnici vladajuće stranke diktirali presudu.

Centar poziva da se Martinović oslobodi u žalbenom postupku i da se sve optužbe protiv njega povuku.

Tagovi

Povezani tekstovi