Medijsko sklonište: Odmah objaviti rešenja o medijskim konkursima

Medijsko-skloniste-cover

Medijsko sklonište Kragujevac izražava oštar protest zbog ponašanja Ministarstva informisanja i telekomunikacija koje ni 13 dana po isteku roka nije objavilo rešenja o raspodeli sredstava na devet medijskih konkursa.

 

Podsećamo da javni pozivi za sufinansiranje medijskih projekata nisu raspisani u skladu sa ranijim zahtevima medijske zajednice, odnosno na samom početku godine ili krajem prethodne za narednu kalendarsku godinu, već tek sredinom marta. Konkursi su bili otvoreni do 12. aprila, a komisija je imala 90 dana da donese odluku o raspodeli sredstava i taj rok je istekao 11. jula.

 

Smatramo da je neobjavljivanje rešenja o raspodeli sredstava na konkursima dodatni vid pritiska, naročito na lokalne medije u Srbiji, koji su i inače u stalnoj borbi za održivost. Verujemo da će svim korisnicima biti teško da sprovedu odobrene projekte u samo četiri meseca, koliko će im verovatno ostati za sve planirane aktivnosti.

 

Zato ZAHTEVAMO:

da se rešenja o raspodeli sredstava ODMAH objave na veb sajtu Ministarstava i dostave učesnicima konkursa;
da se ugovori o sufinansiranju potpišu u roku od dve nedelje od datuma objavljivanja rešenja;
da se sredstva namenjena za realizaciju projekata isplate najkasnije do kraja avgusta 2023. godine.

 

Pozivamo ostala Medijska skloništa u Srbiji, kao i druga medijska udruženja i organizacije koje se u svom radu bave medijima da nam se pridruže u zahtevima i izvrše dodatni pritisak na Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Vladu Republike Srbije da konkursne procedure sprovode u skladu sa važećim zakonom i pravilnikom, kao i da svaki njihov segment učine transparentim.

U Kragujevcu, 25.07.2023.

Tagovi

Povezani tekstovi