Međunarodna mreža fektčekera: Provera činjenica je ključna za slobodu govora

ifcn-logo-825x548

Vreme je da potvrdimo i ponovo istaknemo svoju (dugogodišnju) posvećenost slobodnom pristupu informacijama i slobodi izražavanja – poručila je Međunarodna mreža fetkčekera na godišnjem okupljanju fektčekera 2024. godine u Sarajevu, u okviru GlobalFact 11 konferencije.

 

Svi građani imaju pravo da traže, primaju i prenose informacije i ideje, a fektčeking je duboko ukorenjen u ovim principima. Za proveru činjenica neophodno je da postoji mogućnost da se pronađu izvori, pristup podacima, kao i intervjui sa nezavisnim stručnjacima — sve to kao deo stroge metodologije. Upravo to je osnova fektčekinga, koji pripada slobodnom i visokokvalitetnom novinarstvu, te doprinosi informisanju u javnom interesu.

 

Fektčeking teži da pruži dodatne informacije, iznoseći dokaze koji omogućuju da se lažne, obmanjujuće ili objave kojima nedostaje važan kontekst, isprave ili dodatno pojasne. Cilj provere činjenica nije da izbriše takve poruke, već da ih sačuva kao deo javne rasprave, dok nudi dokaze neophodne za informisanje.

 

Međutim, fektčekeri su poslednjih godina nemilosrdno napadani i targetirani kao onlajn cenzori, posle čega su mnogi bili izloženi verbalnom zlostavljanju, koordinisanim napadima, pretnjama, političkom pritisku, pa čak i fizičkom nasilju. Ipak, fektčeking se ne može smatrati cenzurom, jer cenzura znači uklanjanje informacija. Fektčeking ih dodaje.

 

Debate o tome kako medijske i online kompanije upravljaju slobodom govora su neophodne, uključujući i rasprave o tome kako tehnološke platforme moderiraju javne objave, te kako društvo treba da izađe na kraj sa štetnim, i sa govorom mržnje. Dok se neke objave mogu ukloniti ako zaista uzrokuju stvarnu štetu, lažne i obmanjujuće tvrdnje ne bi trebalo brisati samo zato što su lažne. Umesto toga, javnosti bi trebalo da se pruži odgovarajući kontekst i provera činjenica. Istovremeno, lažne tvrdnje ne bi trebalo da budu nagrađene popularnošću ili viralnošću. Pored toga, sa dolaskom novih alata za veštačku inteligenciju, raste svest o njihovom potencijalu za širenje manipulacija, a potreba za tačnošću je važnija nego ikada.

 

Javnost ima potrebu za informacijama kako bi donela odluke o svojim vladama, ekonomijama, o svom zdravlju i svim aspektima svojih života. Provera činjenica je ključna za pružanje tačnih informacija javnosti i poboljšanje informacionih ekosistema.

 

Autor: IFCN, Međunarodna mreža fektčekera

 

Izvor: Istinomer

Tagovi

Povezani tekstovi