Međunarodne nevladine organizacije od čelnika EU traže zaustavljanje SLAPP tužbi

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nevladina zajednica organizacija CASE koja okuplja članice iz cijele Europe prepoznavajući prijetnje koju  predstavljaju Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) uputila je apel potpredsjednici  Europske komisije Veri Jourová i povjereniku EU za pravosuđe Didieru Reyndersu da se u Europskoj uniji zaustave te tužbe i zlostavljanja novinara.

-Gotovo ništa ne može spriječiti bogate i moćne da prijete pravnim postupkom kako bi ušutkali svoje kritičare. To je samo još jedan poslovni trošak. Ne trebaju čak ni pobijediti na sudu – parnični postupak je sam po sebi dovoljan, navodi se u apelu. Dodajući da tako postižu ono što žele da se kritički glas rastroji, demoralizira, ostane bez novca i za njih je posao obavljen.

 

Progon od tih bogatih i moćnih stranki kroz SLAPP tužbe predstavljaju zlouporabu pravnog sustava i prijetnja su demokraciji. – SLAPP-ovima se pokušava zastrašiti i ušutkati javnost, novinare, aktiviste, zviždače i druge koji moćne smatraju odgovornima i kroz te dugotrajne i skupe parnice crpe resurse cilja za koji se bore i hlade kritičke glasove, navodi se te podsjeća kako će Europska komisija uskoro  predložiti prvi zakon EU-a protiv takvih zlonamjernih tužbi što bi  moglo promijeniti stvari, ali samo u slučaju ako to doista bude vjerodostojno.

 

U apelu se poziva sve da se pridruže, daju svoj potpis i podršku apelu upućenom potpredsjednici Komisije EU-a Veri Jourová i povjereniku EU-a za pravosuđe Didiera Reyndersa da trenutno zaustave SLAPP-ove u Europi.

 

U prilogu stoji i primjer pisma s porukom: „Jer govoriti istinu nije zločin!“

 

Za: potpredsjednicu Europske komisije Jourová i povjerenika EU Reyndersa

 

Od: [ime]

 

Poštovana potpredsjednice Jourová, poštovani povjereniče Reynders,

 

Pozivamo Europsku komisiju da hitno iznese prijedlog pravila EU koja štite novinare, aktiviste, nevladine organizacije, branitelje prava, zviždače i druge javne nadzornike koji govore u javnom interesu od zlonamjernih pravnih radnji koje su pokrenuli moćni pojedinci i tvrtke.

 

Potrebna nam je ova zaštita kako bismo moćnike pozvali na odgovornost.

 

Pravila EU-a za zaustavljanje strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) su na dohvat ruke. Zakon EU protiv SLAPP-a osigurao bi snažnu i ujednačenu razinu zaštite od SLAPP-a u svim državama članicama EU-a i poslužio bi kao model za zemlje u široj Europi i šire.

 

Neka EU bude prvak demokracije. Poduzmite mjere da zaustavite SLAPP-ove.

 

 

Izvor: case.eu. 

Tagovi

Povezani tekstovi