Međunarodni konkursi

Konkursi nagrade grantovi stipendije

Na radionici mogu učestvovati mladi novinari iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Hrvatske i Crne Gore.

 

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) organizuje Radionicu za vizuelno pripovedanje koristeći arhive ratnih zločina. Radionica nudi uvod u praksu vizuelnog pripovedanja i predstavljanje uloge arhiva sa suđenja za ratne zločine domaćih i međunarodnih sudova u procesu tranzicione pravde.

 

Učesnici će takođe naučiti kako da stvore bezbedan, nepristrasan i saosećajan prostor za žrtve da podele svoje priče u kratkom video formatu. Po uspešnom završetku radionice, učesnici će dobiti sredstva i mentorstvo.

 

Deset učesnika, uzrasta od 18 do 30 godina, biće odabrano za dvodnevnu radionicu koja će se održati od 13. do 14. oktobra u Sarajevu. Na radionici mogu učestvovati i studenti i aktivisti.

 

Pet najboljih kandidata biće odabrano za jednomesečni program razmene 2023. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

 

Rok je 12. septembar.

 

Više o konkursu možete vieti ovde.

 

 

Medijske kuće zainteresovane za povezivanje sa svojom publikom mogu da konkurišu za grantove do 5.000 evra.

 

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) prihvata prijave za svoje grantove za novinarstvo angažovano od publike. Program grantova je deo projekta Media Innovation Europe kojim upravlja konzorcijum koji predvodi Međunarodni institut za štampu sa sedištem u Beču.

 

Grantovi za novinarstvo za angažovanje publike podržavaju medije koji žele da angažuju svoju publiku u izveštavanju pružajući im obuku i mentorstvo u angažovanom novinarstvu i korišćenju alata B-Engaged, koji je razvio BIRN.

 

Deset uspešnih kandidata će dobiti grantove.

 

Mogu se prijaviti mediji iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Srbije i Slovačke.

 

Rok je 28. oktobar.

 

Više o konkursu možete videti ovde.

 

 

 

Organizacije koje podržavaju istraživačko novinarstvo o pitanjima životne sredine mogu aplicirati za grantove za projekte.

 

Journalismfund.eu nudi grantove za profesionalni razvoj za ekološko novinarstvo kao deo svog Programa istraživanja Zemlje. Journalismfund.eu upravlja grantovima za podsticanje uzornog nezavisnog istraživačkog novinarstva širom Evrope i šire i za promovisanje novinarskih inovacija.

 

Da bi se prijavile, organizacije moraju podneti predlog projekta za kolektivni razvoj i usluge podrške istraživačkom novinarstvu u oblasti životne sredine.

 

Na sve podržane projekte biće raspoređeno ukupno 85.000 evra.

 

Sledeći rok je 6. oktobar.

 

Više o konkursu ovde.

 

 

Novinari i drugi medijski profesionalci u Evropi mogu učestvovati u mentorskom programu.

 

Međunarodni institut za štampu (IPI) pokreće svoj Mentorski program medijskih inovatora. Program ima za cilj jačanje saradnje između medija i pojedinaca.

 

IPI povezuje lidere u industriji sa pojedincima i redakcijama za međusobnu podršku sa izazovima u njihovim redakcijama.

 

Program mentorstva stvara prostor za razmenu stručnosti, iskustva i lekcija.

 

Prijave se primaju redovno.

 

Više o konkursu ovde.

 

 

Medijske kuće mogu da se prijave za akceleratorski program i imaju pravo na grantove do 20.000 evra.

 

Međunarodni institut za štampu (IPI) pokreće Transition Accelerator. Ovaj šestomesečni program je dizajniran za male do srednje digitalne ili stare medije koji transformišu svoje poslovanje okretanjem ka članstvu kroz dublje angažovanje publike ili koji žele da ulažu u nove sadržaje i proizvode za distribuciju identifikujući potrebe korisnika.

 

Redakcije su dobrodošle da se prijave ako imaju jasno identifikovan izazov ili problem koji žele da reše; plan o tome kako da se pozabave problemom ili izazovom sa kojim se suočavaju; nedavno sprovedeno istraživanje publike ili druge aktivnosti testiranja tržišta; i spremnost i plan da se kvalitetnim sadržajem dopre do nove publike.

 

Grantovi se mogu koristiti za pokrivanje troškova za izradu predloženog projekta.

 

Aplikacione redakcije treba da budu smeštene u Evropi, Zapadnom Balkanu, Ukrajini ili Moldaviji.

 

Rok za prijavu je 28. oktobar.

Više o konkursu ovde.

 

 

 

 

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi