Memorijalna novinarska stipendija Reham al-Farra

United Nations

Prijave za Memorijalnu novinarsku stipendiju Reham Al-Farra 2024 su otvorene! Rok za prijavu je od 1. februara 2024. do 15. marta 2024. Prijavite se ovde!

 

Memorijalna novinarska stipendija Reham Al-Farra ustanovljena je u decembru 1980. Rezolucijom Generalne skupštine UN-a 35/201. Ranije poznat kao DPI program obuke za emitere i novinare iz zemalja u razvoju, program je preimenovan 2003. u čast Rehama Al-Farra-e, 29-godišnje jordanske službenice za javno informisanje koja je ubijena u bombaškom napadu 19. avgusta 2003. na sedište UN u Bagdadu.

 

Ova stipendija je jedinstvena prilika za mlade (22 do 35), zaposlene novinare/ke iz zemalja u razvoju i zemalja sa ekonomijama u tranziciji da prate Ujedinjene nacije. Program koji se svake jeseni održava u sedištu UN-a, dovodi odabranu grupu novinara u Njujork da pokriju otvaranje Generalne skupštine za svoje novinske kuće.

 

Tokom tronedeljnog programa, stipendisti imaju priliku da prisustvuju specijalnim brifinzima, intervjuišu visoke zvaničnike i razmene ideje sa kolegama iz celog sveta. Prethodnih godina, stipendisti RAF-a su se sastajali sa generalnim sekretarom UN, zamenikom generalnog sekretara, predsednikom Generalne skupštine i stalnim predstavnicima pri Ujedinjenim nacijama. Program takođe organizuje posete raznim novinskim organizacijama, kao što su The New York Times, The Wall Street Journal i ProPublica.

 

Od osnivanja 1981. godine, stipendija je dodeljena 652 novinara iz 168 zemalja. Po završetku programa, od stipendista se očekuje da nastave da rade u novinarstvu i promovišu bolje razumevanje Ujedinjenih nacija u svojim matičnim zemljama. Program ne pruža obuku za osnovne veštine, pošto su svi saradnici novinari.

Izvor: United Nations

Tagovi

Povezani tekstovi