Menjanje ili prilagođavanje?

Drugi red izmena zakona na osnovu kojeg su nedavno dodeljene nacionalne frekvencije za emitovanje programa radio i televizijskih stanica, u Skupštini Srbije naišao je na oštre kritike opozicije. Misija OEBS-a u Srbiji pozvala je danas srpski parlament da omogući javnu raspravu o predloženim izmenama Zakona o radio-difuziji pre nego što se o njima izjasne poslanici.

„Koja je to sila koja može za samo jedan dan potpuno iza leđa stručnoj javnosti da stavi na dnevni red  i da raspravlja o jednom ovako diletantskom pokušaju da se prigrabi neograničena moć“, pita se Blagica Kostić, bivša poslanica SPO-a koja je sada u poslaničkoj grupi „Za evropsku Srbiju“.

Izmenama se predviđa da emiter bez odlaganja sprovede odluku Saveta o oduzimanju dozvole ili zabrani rada, i u tom slučaju odmah obustavi emitovanje programa ili će odluka Saveta RRA o oduzimanju dozvole biti prinudno sprovedena. Takođe, produžava se rok za emitovanje programa TV stanicama sa 60 na 120 dana.

Blagica Kostić ni za tu odluku nema razumevanja: „Mnogi emiteri su odustali od prijavljivanja na konkurs upravo zbog roka koji nisu mogli da ispoštuju. Šta sada ovo znači? Da li se ide u susret televiziji Avala, koja nije ni počela da emituje program? Sve je dakle krajnje diskutabilno i u nesaglasju sa postojećim zakonima.“

Član Odbora za kulturu i informisanje iz DSS-a Vukosav Tomašević odbacuje sve optužbe. „Lično nikada nisam ni čuo ni video bilo koga ni iz Avale, ni iz RTL-a. To nije niti moj motel, niti mojih kolega koj su predlagači ovog zakona.“

Kritike na račun tog zakona stigle su i od predstavnika OEBS-a. Oni sugerišu da je najbolje rešenje da republički parlament ponovo razmotri odluku o hitnom postupku kojim su izmene Zakona o radio-difuziji stavljene na dnevni red. Misija OEBS-a u Srbiji poziva srpski parlament da omogući javnu raspravu o predloženim izmenama pre nego što se o njima izjasne poslanici.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je takođe upozorilo javnost da grupa poslanika pokušava da dostavi parlamentu predlog o izmenama i dopunama Zakona o radio-difuziji, koji nije prošao redovnu proceduru i koji je u suprotnosti sa predlogom Ministarstva kulture, koje je nadležno za sprovođenje tog zakona.

Tagovi

Povezani tekstovi