Meta će blokirati kanadske medije, jer odbija da im plati

slika: canva
slika: canva

Fejsbuk i Instagram će blokirati pristup objavama iz kanadskih medija, saopštila je njihova matična kompanija Meta kao odgovor na upravo usvojeni zakon koji primorava internet gigante da plaćaju za emitovanje sadržaja iz lokalnih medija.

 

„Danas potvrđujemo da sadržaj vesti više neće biti dostupan na Fejsbuku i Instagramu za sve korisnike u Kanadi“, navela je kompanija Meta uz napomenu da je „nekoliko puta“ upozoravala da će preduzeti tu meru.

 

Kanadske vlasti su reagovale, navodeći da su njeni zvaničnici razgovarala tokom nedelje sa predstavnicima Fejsbuka i Gugla.

 

Novi zakon, koji je usvojen i tek treba da stupi na snagu, zahteva da digitalni giganti sklope sporazume o fer trgovini sa kanadskim medijima za publikacije koje se dele na njihovim platformama.

 

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) kritikovao je Metu u maju jer je nekim Kanađanima već blokirala pristup onlajn informacijama.

 

Trudo je rekao da je kompanija „veoma neodgovorna“ jer je odbila da plati medije za njihov rad.

 

Poslednjih meseci, Meta i Gugl su saopštili da testiraju mali deo kanadske populacije, ograničavajući im pristup sajtovima sa vestima.

Tagovi

Povezani tekstovi