Meta odložila pokretanje nove aplikacije Threads u EU zbog strogih evropskih zakona o privatnosti

slika: canva
slika: canva

Nova Metina platforma Threads koja bi mogla biti konkurencija Twitteru, zvanično je počela sa radom danas, i već u prvih nekoliko sati privukla je milione korisnika. Međutim, aplikacija za sada nije dostupna u zemljama EU zbog strogih evropskih zakona o privatnosti, što je potvrdio portparol irske Komisije za zaštitu podataka (DPC).

 

DPC nije blokirala Threads u prodavnicama aplikacija u EU, već je sama Meta odložila pokretanje platforme u EU da bi izbegla probleme sa evropskim regulatorima. S obzirom da bi nova platforma koristila podatke sa Instagrama, uključujući lokaciju, istoriju pretrage i druge osetljive informacije, Meta želi da izbegne kršenje evropskih zakona o privatnosti. Ipak, treba podsetiti da EU nije ranije sprečila Metu da uvede oglase na WhatsAppu iako koristi podatke sa Facebooka i Instagrama.

 

Iz istih razloga ni Bard, Googleov odgovor na ChatGPT, još uvek nije dostupan u zemljama EU zbog zakona o privatnosti.

 

Meta je više puta kažnjena zbog postupanja sa podacima korisnika iz EU. Poslednji put, u maju ove godine, kompanija je zbog kršenja člana 46(1) Opšte uredbe o zaštiti podataka EU (GDPR) kažnjena sa rekordnih 1,2 milijarde evra. Kaznu je izrekla DPC u Irskoj gde se nalazi evropsko sedište Mete. Prošle godine isti regulator je kaznio Metu čak četiri puta.

 

Threads je dostupan u više od 100 zemalja u Appleovoj App Store i Googleovoj Play prodavnici, među kojima je i Srbija.

 

Iako je Threads pokrenut kao samostalna aplikacija, korisnici se mogu prijaviti koristeći svoje Instagram akreditive i pratiti iste naloge, što ga potencijalno čini zgodnim dodatkom postojećim navikama za više od 2 milijarde aktivnih korisnika Instagrama mesečno.

 

Analitičari kažu da bi veze Threadsa sa Instagramom mogle da novoj aplikaciji obezbede postojeću korisničku bazu i reklamni aparat, što bi moglo da odvuče prihod od reklama sa Twittera u vreme kada njegov novi izvršni direktor pokušava da oživi platformu.

 

„Hajde da uradimo ovo. Dobrodošli u Threads“, napisao je izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg u svojoj prvoj objavi u aplikaciji. On se pohvalio da je aplikacija zabeležila 10 miliona registracija za samo sedam sati.

Tagovi

Povezani tekstovi