Meta pozvala korisnike da pregledaju svoja podešavanja privatnosti za Dan zaštite podataka

slika: canva
slika: canva

Međunarodni Dan zaštite podataka o ličnosti obeležava se 28. januara. Najavljujući ovaj događaj, Meta je pozvala korisnike da pregledaju svoja podešavanja privatnosti. Kompanija je iskoristila priliku da podseti na svoje različite inicijative za zaštitu korisnika, kao i na to da je korisnicima dala veću kontrolu nad korišćenjem njihovih podataka.

 

Međutim, to nije uvek bilo tako. Podsećanja radi, Meta i dan danas trpi posledice skandala sa britanskom analitičkom firmom Cambridge Analytica, kada je otkrivena zloupotreba podataka korisnika Facebooka, koji su dospeli u pogrešne ruke a zatim iskorišćeni za profilisanje i ciljanje birača na izborima.

 

Od tada je Meta uložila značajne napore da bolje zaštiti korisnike svojih platformi.

 

U najnovijoj verziji svog Ažuriranja o napretku privatnosti, Meta je podsetila na svoje različite inicijative koje imaju za cilj bolju zaštitu korisničkih podataka. To uključuje:

 

√ Pokretanje novog Centra za privatnost i ažuriranu Politiku privatnosti. I jedno i drugo imaju za cilj da pomognu korisnicima da bolje razumeju svoje mogućnosti u kontroli načina na koje se njihovi podaci koriste u Meta aplikacijama.

√ Podrazumevana podešavanja koja štite privatnost mladih korisnika Facebooka i Instagrama

Nova ograničenja za oglase koji se na Facebooku i Instagramu prikazuju maloletnim korisnicima

 

Za Dan zaštite podataka, Meta kaže da će obaveštavati korisnike da obave proveru privatnosti, koja će ih provesti kroz različite elemente koje mogu da kontrolišu i podstaći ih da pregledaju svoja podešavanja.

 

„Bilo da podešavate postavke za publiku ili podešavate autentifikaciju sa dva faktora, treba redovno pregledavati podešavanja, a ljudi sada mogu da podese ponavljajući podsetnik za proveru privatnosti kako bi bili automatski obavešteni…“

 

Meta je takođe podsetila na uvođenje podrazumevanog šifrovanja u svojim aplikacijama, koje je i dalje predmet spora tehnoloških kompanija i vlasti širom sveta. I dok šifrovanje zaista može da zaštiti kriminalce koji komuniciraju u Metinim aplikacijama, ono garantuje da obični korisnici mogu biti sigurni da ih Veliki brat ne nadgleda i da su slobodni da podele ono što žele sa svojim kontaktima.

Tagovi

Povezani tekstovi