Meta tužila proizvođača softvera zbog lažnih naloga i izvlačenja korisničkih podataka sa Facebooka i Instagrama

slika: canva
slika: canva

Meta je podnela tužbu protiv kompanije Voyager Labs koju je optužila da je kreirala lažne naloge na Instagramu i Facebooku u svrhu izvlačenja (“scraping”) korisničkih podataka.

 

Voyager Labs je „nepropisno prikupio podatke sa Facebooka, Instagrama i drugih veb sajtova“, navela je Meta u tužbi.

 

Kompanija je „razvila i koristila softver za pokretanje scraping kampanja“ koje su ciljale korisnike Twittera, YouTubea, LinkedIna i Telegrama, pored korisnika aplikacija kompanije Meta.

 

Softver Voyager Labsa koristio je lažne naloge da prikupi one vrste podataka koji su obično dostupni ljudskim korisnicima platformi, ali na automatizovan način. Upotrebljen je „raznovrsni sistem kompjutera i mreža u različitim zemljama“ da bi se prikrila ova aktivnost koja prema Metinim uslovima korišćenja njenih usluga nije dozvoljena.

 

Meta je u izveštaju objavljenom prošlog decembra upozorila da industrija špijunskog softvera i nadzora na zahtev „neselektivno“ cilja na novinare, aktiviste i političku opoziciju i da raste na globalnom nivou. Ova „industrija koja se širi nudi intruzivne softverske alate i usluge nadzora neselektivno bilo kom klijentu – bez obzira na to na koga ciljaju ili bez obzira na kršenje ljudskih prava koje bi mogli da omoguće“.

 

Ove kompanije se često reklamiraju kao „veb obaveštajne službe“, navodi se u izveštaju Mete.

 

„U izvesnom smislu, ova industrija “demokratizuje” ove pretnje, čineći ih dostupnim vladinim i nevladinim grupama koje inače ne bi imale ove mogućnosti da nanose štetu“, navodi se u izveštaju.

 

Nije jasno na koga je Voyager Labs ciljao svojim scrapingom.

 

Na svom veb sajtu Voyager Labs sebe opisuje kao „svetskog lidera u naprednim rešenjima za istrage zasnovanim na veštačkoj inteligenciji“ i tvrdi da su njihovi klijenti vlade, policije i tužilaštva.

 

U Metinoj tužbi se navodi da je Voyager Labs „prekršio Uslove korišćenja usluge protiv lažnih naloga i neovlašćenog i automatizovanog scrapinga.” Kompanija je od suda zatražila trajnu zabranu Voyagera kako bi zaštitila ljude od nadzora.

Tagovi

Povezani tekstovi