Meta upozorila da se špijunski softver intenzivno koristi na društvenim mrežama

slika: canva
slika: canva

Facebookova matična kompanija Meta objavila je da je tokom ove godine uklonila stotine naloga koji su povezani sa špijunskim softverom i firmama koje su dovode u vezu sa špijuniranjem. Ove kompanije često prodaju špijunski softver vladama i drugima koji žele da prikupe informacije o korisnicima visokog profila.

 

Meta je upozorila da upotreba špijunskog softvera za neselektivno ciljanje ljudi, uključujući novinare i aktiviste, predstavlja stalnu pretnju jer kompanije koje bave time neprestano prilagođavaju i menjaju svoje taktike.

 

„Naše istraživanje pretnji pokazuje da globalna industrija nadzora nastavlja da raste i neselektivno cilja ljude – uključujući novinare, aktiviste, stranke u parnici i političku opoziciju – prikupljajući obaveštajne podatke, manipulišući i kompromitujući njihove uređaje i naloge širom interneta“, navodi se u izveštaju Mete.

 

Kompanija kaže da je preduzela mere protiv prodavaca špijunskog softvera u više zemalja, uključujući Kinu, Rusiju, Izrael i SAD. Proizvodi koje su prodavale ove firme su korišćeni za ciljanje korisnika u oko 200 zemalja širom sveta. Pored onemogućavanja ovih naloga, Facebook je saopštio da je svoje nalaze podelio sa nadležnim institucijama i istraživačima bezbednosti, obavestio o tome počinioce i upozorio korisnike koji su možda bili pogođeni.

Tagovi

Povezani tekstovi