MFRR Samit 2023. godine od 29. do 31. marta

slika: Media Freedom Rapid Response
slika: Media Freedom Rapid Response

Ove godine, konferencija pod nazivom „Sloboda štampe na liniji“ održaće se onlajn od 29. do 31. marta 2023.

 

Odražavajući ključne oblasti kampanje MFRR-a, na onlajn konferenciji održaće se detaljne diskusije o bezbednosti novinara, zarobljavanju medija, vladavini prava i SLAPP-ovima.

 

Hostovana na Zoom-u radi interaktivnog učešća, i istovremeno emitovana uživo na MFRR YouTube kanalu, konferencija će biti domaćin niza panel diskusija, intervjua uživo i uvodnih govora sa novinarima, stručnjacima za slobodu medija, kreatorima politika i drugim zainteresovanim stranama, koji svi rade na odbrani slobode štampe.

 

 

Dnevni pregled konferencije u nastavku:

 

 

Dan 1: Bezbednost novinara (29. mart)

 

Bezbednost novinara u Evropi stavljena je u centar pažnje 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu, sa desetinama novinara ubijenih od 24. februara. Izvan Ukrajine, Evropa ostaje sve neprijateljskije okruženje iz kojeg novinari izveštavaju. Od onlajn napada do fizičkog nasilja, prvog dana samita naglasiće se pretnje novinarima u državama članicama EU i zemljama kandidatima, što će podstaći razgovore o inicijativama za podršku novinarima u izgnanstvu, koji izveštavaju iz zone sukoba, nadzoru i špijunskom softveru i uznemiravanju u redakciji.

 

 

Dan 2: Vladavina prava i SLAPP (30. mart)

 

Širom Evrope redovno vidimo moćne subjekte koji zloupotrebljavaju pravne sisteme da bi ugušili i ugušili kritičko izveštavanje. Strateški sporovi predstavljaju veliku pretnju nezavisnim medijima širom kontinenta, posebno u zemljama u kojima je vladavina prava najslabija i podložna zloupotrebama. Do sada su monitoring partneri MFRR-a zabeležili ukupno 113 SLAPP-ova na Mapping Media Freedom platformi od 2014. godine – naglašavajući sveprisutnu pretnju koju SLAPP-ovi predstavlja za slobodu štampe. Drugi dan samita će osvetliti ove kroz raspavu stručnjaka o inicijativama za suzbijanje SLAPP-a, nekažnjivosti za zločine protiv novinara i zakonima o dezinformacijama.

 

 

Dan 3: Zarobljavanje medija od strane države (31. mart)

 

Od Mađarske i Poljske do Češke i Slovenije, Evropa – posebno centralna Evropa – postala je leglo državnog zarobljavanja medija. Tribine trećeg dana će se baviti krizom političke eksploatacije medija kroz zloupotrebu državnih ekonomskih i regulatornih poluga. Ispitaće se pitanja pluralizma medija, transparentnosti vlasništva i zloupotrebe državnih budžeta za finansiranje klijentelističkih medija u neliberalnim demokratijama. Takođe će se raspravljati o tome da li Zakon o slobodi medija EU može da obezbedi alate za sprečavanje marša ka politički zarobljenim medijima.

 

Više informacija o konferenciji sledi u narednim nedeljama.

Tagovi

Povezani tekstovi