Mijatović pozdravila rezoluciju o zaštiti novinara

dunja-novi-magayin

[box align=’box-left’ id=’7665′]

„Ovom rezolucijom SB stavlja akcenat na jedno pitanje od velike važnosti za slobodu medija“, ističe Mijatovićeva, navodeći da smo svaki dan svedoci napada na pripadnike medija i da države moraju da urade više na bezbednosti novinara, saopštio je OEBS.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se osuđuje svako nasilje i zloupotreba protiv novinara, zaposlenih u medijima i njima pridruženog personala u situaciji oružanih sukoba. 

Ovom rezolucijom, koju je predložila Litvanija, zahteva se od svih strana u oružanim konfliktima da okončaju s navedenom praksom. 

„Položaj novinara koji izveštavaju iz zona sukoba širom sveta je naročito zabrinjavajuć po pitanju njihove bezbednosti. Udruženi međunarodni napori kao što je današnja rezolucija SB su ključni za povećavanje svesnosti o ovom problemu“, ističe Mijatovićeva. 

[box align=’box-left’ id=’7666′]

Kancelarija predstavnice OEBS-a za slobodu medija će 15. i 16. juna organizovati konferenciju posvećenu trenutnoj situaciji na planu bezbednosti novinara koji izveštavaju iz zona konflikata.

Tagovi

Povezani tekstovi