Milan Ćulibrk: Kolektivni pojedinac

evropski-pokret-06

[box align=’box-left’ id=’15255′]

On je nije doživeo kao nagradu pojedincu – a to je bio i jedan od glavnih utisaka sa dodele priznanja u petak – jer, kako je rekao, ona pripada svima koji rade u NIN-u. Ćulibrk je osim toga naglasio i da „nezavisno novinarstvo ima svoju cenu“ zbog koje će NIN u svom novogodišnjem broju najverovatnije ostati bez oglasa.

– Bio bih mnogo srećniji kada bi ovu nagradu dobio neko iz policije, tužilaštva ili sudstva. U tom slučaju imali bismo znak da je država krenula u borbu protiv korupcije – rekao je dobitnik nagrade.

Nagrada „Verica Barać“ ustanovljena je aprila 2012. nepunih mesec dana nakon što je Baraćeva preminula. Važila je za jednog od najvećih boraca protiv korupcije u Srbiji, koja se više i glasnije od drugih suprotstavljala centrima moći u našem društvu. Osim nje, i Saveta u kom je radila i koji i danas pokušava da ostane na putu koji je ona zacrtala, spisak dosadašnjih dobitnika ove nagrade možda je i najbolji pokazatelj ko se još u ovom društvu najviše bori protiv korupcije. Na njemu je nekoliko novinara i karikaturista. Prvi dobitnik 2011. bio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, naredne je nagrada dodeljena Zagorki Golubović i Vladimiru Radomiroviću, potom Danici Vučenić, Predragu Koraksiću Koraksu, Dušanu Teodoroviću i Dušanu Petričiću, koji je nagrađen prošle godine.

Milan Ćulibrk je glavni urednik NIN-a punih pet godina, a u njemu je zaposlen od avgusta 2011. Bio je i glavni i odgovorni urednik magazina „Ekonom:east“ i „Bankar“. Jednu sezonu pre 10 godina proveo je i kao savetnik ministra Rasima Ljajića. Poznati je ekonomski komentator. Ćulibrk je godinama radio kao urednik beogradskog dopisništva novosadskog Dnevnika. Ova nagrada je jedna od mnogobrojnih – bio je 2011. i Reformator godine po izboru NALED-a, i „Najevropljanin“ 2010. godine. Privredna komora Srbije izabrala ga je za najboljeg ekonomskog novinara 2009, a Klub privrednih novinara naredne godine. Milan Ćulibrk rođen je marta 1958. u opštini Bačka Palanka.

Tagovi

Povezani tekstovi