Milan Marković: Otkočiti proces privatizacije medija

Marković je u intervjuu agenciji Beta rekao da se status medija na jezicima nacionalnih manjina mora razlikovati od drugih rešenja, a posebno od rešenja kojim je Zakonom o glavnom gradu Beogradu omogućeno osnivanje regionalnog javnog servisa.
„Kod medija koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina morala se zaustaviti privatizacija jer je došlo do smanjenja obima manjinskih prava“ suprotno Ustavu, kazao je Marković. Prema njegovim rečima, problem je uočen pre više od godinu dana, ali niko „nije imao nameru da ga rešava“.„Mi smo u saradnji sa Izvršnim većem Vojvodine dali kakvo-takvo rešenje da to zaustavimo… da sačuvamo ono što je ustavna norma. Slučaj Beograda je bio volja većine u Vladi. Ja i dalje mislim da je to neodrživo i da će morati da se menja… Videćemo kakva će biti politička odluka na kraju“, kazao je Marković. Marković je dodao da se sa ministrom kulture Nebojšom Bradićem dogovorio da se nađe rešenje kojim će se istovremeno zaštititi obim manjinskih prava i „otkočiti“ proces privatizacije medija. Intencija je, kako je naveo, da se privatizacija završi, ali da broj časova izveštavanja na manjinskim jezicima ostane zakonska obaveza. Sada, upozorio je ministar, postoji mogućnost da novi vlasnik odluči kroz pet godina da mediji neće izveštavati na manjinskim jezicima.
„To bi verovatno konačni ishod dobilo na nekom međunarodnom sudu i Srbija bi takav spor izgubila“, rekao je Marković. On je naveo da je njegov zadatak bio da spreči da se to dogodi i da se izmena Zakona o lokalnoj samoupravi u tom delu može očekivati čim „ljudi koji su zaista stručni u toj oblasti, daju odgovor na najvažnije pitanje: kako sačuvati nivo dostignutih manjinskih prava i nastaviti proces privatizacije“.
– Drugi je slučaj Zakona o glavnom gradu, gde je potrebna neka vrsta političke odluke – ponovio je Marković. Ministar je naglasio da njegovo ministarstvo u vreme pripreme tog zakona „nije bilo za stanovište da neke lokalne samouprave mogu da imaju medije“.
Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o glavnom gradu usvojenim krajem decembra 2007. godine, lokalnim samoupravama je ostavljena mogućnost osnivanja medija, odnosno, u slučaju Beograda, regionalnog javnog servisa što je suprotno odredbama zakona o medijima koji ne poznaju državno vlasništvo u medijima. Novinarska udruženja su se suprotstavila novim rešenjima na osnovu kojih je zaustavljena privatizacija lokalnih medija, uključujući i Studio B.


 Beta

Tagovi

Povezani tekstovi