Milanović ipak ima privilegije"

Branislav Docin, otpušteni vaspitač Kazneno-popravnog zatvora Zabela, potvrdio je za Poligraf B92 da je bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović, koji se nalazi na izdržavanju desetogodišnje kazne, uprkos zatvorskim pravilima u zavodu strogo zatvorenog tipa kakav je Zabela, imao ekstremno povoljan tretman.

Porodice poginulih radnika RTS-a uputile su pritužbu Ministarstvu pravde, zbog nezakonitih postupaka u „slučaju Milanović“, na upravnika Zabele Dragoljuba Brajovića i direktora uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragoljuba Lončarevića, ali još uvek nisu dobile odgovor.

Branislav Docin, sada bivši vaspitač iz Zabele, koji smatra da je dobio otkaz zato što se suprotstavljao privilegijama osuđenih lica, među kojima je bio i Dragoljub Milanović, kaže da su tačni navodi medija da je Milanović bio prebačen iz sedmog u osmi paviljon, koji se nalazi van zidina zatvora, ali da je, kada je javnost saznala za taj prekršaj, vraćen u zatvorski krug.

Docin kaže da je njegove tvrdnje vrlo lako proveriti: „Svaki osuđenik ima svoj lični list, gde se prati program tretmana i gde se, na predlog vaspitača, reklasifikuje određeno lice u otvoreno ili poluotvoreno odeljenje ili mu se daje bilo koja pogodnost, tako da to prati čitava jedna dokumentacija. Oni sada to ne mogu da negiraju jer su to videli ljudi u matičnoj službi i to se sve ubacuije u kompjuter i nemoguće je zataskati takvu informaciju.“
Žanka Stojanović: On nije u zatvoru

Porodice poginulih radnika RTS-a kažu da oni već odavno znaju da Milanović ima posete, da redovno izlazi u grad i da ima slobodne vikende, uprkos težini svog zločina i zatvorskim pravilima.

„On je otišao tamo da odsluži kaznu, da ga prevaspitaju, a on se ponaša kao da je kod kuće, ako može da mu dolazi poseta, ako može da mu dođe Vučić, ako može da mu dođe Mrkonjić, supruga, da ima mobilni telefon, televizor, onda on nije u zatvoru. On je odvojen negde. A gde su naši?“, kaže majka jednog od poginulih radnika RTs-a, Žanka Stojanović.
Uprava negira

Zatvorska uprava u međuvremenu je negirala navode medija da Milanović ima mogućnost izlaska u grad i vikend odsustva, a to je uradio i ministar pravde Zoran Stojković.

„Čitav grad to sve zna i pre objavljivanja u novinama, novinari su proverili to sve sigurno. Druga stvar, meni su to sve rekli neki moji koji rade u zatvoru. Ja sad ne bih smeo da otkrivam njihova imena, ali ako bude trebalo, može i to da se kaže, jer pod velikim su pritiskom i boje se da ne dobiju otkaz, isto kao i ja što sam dobio“, kaže Docin.

Uprava zatvora je priznala da je upravnik Milanoviću omogućio napredovanje u tretmanu na osnovu postovanja kućnog reda, ali porodice žrtava kažu da je ta ista uprava prekršila više pravilnika o kućnom redu. „Reklasifikacija u grupu sa pogodnostima zatvorenog tretmana u zavodima strogo zatvorenog tipa vrši se nakon polovine izdržane kazne. Milovanović je do sada izdržao tek četvrtinu desetogodišnje kazne“, kaže Žanka Stojanović.

Porodice poginulih radnika RTS-a traže od Ministrastva da im se dostave odgovarajuće fotokopije iz knjiga zatvora Zabela, na osnovu kojih se mogu proveriti Mianovićeva kretanja u zatvoru i van njega, kao i da se prekršioci propisa primereno kazne.

Tagovi

Povezani tekstovi