Milenković svedoči o ubistvu Ćuruvije

Ona objašnjava da je to urađeno u okviru predloga za dopunu istražnih radnji.
– Predloženo je saslušanje petnaestak novih svedoka, koji dosad nisu saslušavani i biće obavljeno i medicinsko-balističko veštačenje. U ovom slučaju i dalje nema zahteva za sprovođenje istrage, odnosno nema osumnjičenog – kaže Kovačević-Tomić.
Tokom istražnih radnji sudija je po predlogu specijalnog tužioca saslušao oko 100 svedoka. Kako Danas saznaje, Dejan Milenković Bagzi, svedok-saradnik na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, trebalo bi da bude saslušan u okviru istražnih radnji o ubistvu Slavka Ćuruvije.


Dejan Milenković Bagzi je već jednom u Specijalnom sudu govorio o ubistvu Ćuruvije početkom februara prošle godine na suđenju pripadnicima „zemunskog klana“. Kako je tada rekao, pokojni vođa „zemunskog klana“ Dušan Spasojević mu je kazao da je tadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija planirao da ubije radnike Državne bezbednosti Ratka Romića i Miroslava Mikija Kuraka, koji su dovođeni u vezu sa ubistvom Ćuruvije, ali da mu nisu poznati Ulemekovi motivi. Milenković je tada izjavio i da su „zemunci“, upravo na zahtev Ulemeka, motrili na Romića i Kuraka. Milenković je svedočio i da se od toga odustalo kada ih je Romić primetio prilikom praćenja.
U cilju provere Milenkovićevog svedočenja o mnogobrojnim ubistvima u srpskom podzemlju tokom devedesetih, u MUP Srbije bila je krajem 2006. formirana posebna Radna grupa. Do danas nisu poznati rezultati rada te radne grupe. Danas je, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija, više puta od MUP Srbije tražio odgovor na pitanje da li je završena ta istraga i da li je prikupljeni materijal dostavljen Specijalnom tužilaštvu, ali policija se pozvala na tajnost istražnog postupka i odbila da odgovori na pitanja.
Romićeva i Kurakova navodna povezanost sa ubistvom Ćuruvije bila je predmet policijske istrage, ali nikada nije otišlo dalje od toga. Romić je bio privođen tokom akcije Sablja 2003, a zbog nezakonitog hapšenja dobio je odštetu od države. U krivičnoj prijavi koju je advokat Rajko Danilović, pravni zastupnik Jove Ćuruvije, podneo protiv Mirjane Marković, Radomira Markovića i Milana Radonjića, navode se izjave više pripadnika Devetog odeljenja DB Beograd. Te izjave su posle otkrivanja dosijea „Ćuran“ o praćenju Ćuruvije ukazivale da je Milan Radonjić, bivši načelnik beogradskog DB, na dan Ćuruvijinog ubistva zahtevao da mu se dostavljaju detalji o kretanju Ćuruvije na svakih deset minuta. Prema navodima krivične prijave, Radonjić je pet minuta pre Ćuruvijinog ubistva, u 16.25 tražio hitnu obustavu praćenja. Advokat Danilović je ukazivao da je jedan od saslušanih pripadnika DB u blizini mesta ubistva video Romića, bivšeg načelnika Šestog odeljenja DB.
Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u ulazu zgrade u kojoj je stanovao u Ulici Ive Lole Ribara 11.


 A. Roknić

Tagovi

Povezani tekstovi