Milivojević: Vučić ispunio osnovni zahtev opozicije, sve daje sem Pinka i RTS-a

Govoreći o tome šta je dovelo do toga da neki članovi Saveza za Srbiju napuste jučerašnji okrugli sto, Lutovac je gostujući u Novom danu rekao da je na dva prethodna predloženo da se umesto o tehničkim detaljima govori o sveobuhvatnom sporazumu koji bi vodio ka uslovima za slobodne i poštene izbore. Dodaje da s druge strane nije bilo razumevanja i reakcije.

„Na ovaj način nije moguće doći do onoga što je cilj. Ako vodite razgovore bez cilja, onda je to besmisleno“, kaže Lutovac i ističe da je ovaj format razgovora iscrpljen i ne vodi do rezultata do kojeg bi trebalo da vodi.

Politički analitičar Cvijetin Milovojević podseća da je na dan prvog okruglog stola rekao da je opozicija progutala mamac i kaže da je prihvatanjem dijaloga, Aleksandar Vučić ispunio osnovni zahtev opozicije s početka protesta „1 od 5 miliona“, a koji je glasio uspostavljanje dijaloga sa ciljem uspostavljana uslova za fer i slobodne izbore. Milivojević kaže da je to bila greška opozicije i nespretno formulisanje ciljeva.

Prema njegovom mišljenju tri su pitanja vezana za okugli sto – zašto ga organizuje baš jedna nevladina organizacija i zašto baš ta, drugo je šta je bio cilj tih razgovora i treće, kako neko ko se bori za slobodu medija proguta udicu i učestvuje u zatvorenim razgvorima.

„Legitimitet tih sazivara je isti kao legitimitet UNS-a, vaše televizije ili moje komercijalne agencije. To nije razgovor s namerom da se postigne rezultat. Zna se šta boli vlast, oni samo ne daju Pink i RTS, sve ostalo može da prođe“, ističe Milivojević.

I dok opozicija kao svoje glavne zahteve ističe promene u sastavu REM-a i smene na RTS-u, Milivojević ukazuje da prosečni građanin to ne razume, već vidi samo konkretnu informaciju.

„Građani vide dve televizije, vide da se videla jedna predivna stvar da je otvoren autoput, koja se ne može oponirati. Oni vide informaciju, a šta se okolo dešava oni ne ide, ne vide ni okrugli sto, ni taj REM. Građani donose odluke prvenstveno na osnovu informacija iz drugog Dnevnika RTS i celodnevnog rijalitija na Pinku“, objašnjava Milivojević i predlaže da se umesto insistiranja na promenama u REM-u i na RTS-u, opozicija pozabavi „privođenju poznaniju prava“ onih medija koji krše zakon, a kroz postojeći zakonski okrvir.

„Alo ljudi, imate zakon o oglašavanju, najbanalniji zakon o medijima, dva člana tog zakona kažu da onaj ko odbije da sopšti ime kreatora, naručioca, emitera spota, da se kažnjava zabranom emitovanja do šest meseci. Imate primer ubistva Olivera Ivanovića i prethodnu hajku na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, imate TV Most koja je rekla ko je naručilac te oglasne kampanje. Šta je opozicija uadila? Ništa? Vi se bavite REM-om“, kaže Milivojević.

Pejović: Predlozi NVO o medijima imaju elemente represije

Novinarka NIN-a i predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije, Dragana Pejović, govoreći o jučerašnjem sastanku vlasti i opozicije na RTS, napominje da se o stanju u medijima ne može razgovarati vaninstitucionalno i van demokratskih procedura.

„UNS sebi nije mogao da dozvoli da svoje kolege isključi iz procesa u kojem se odlučuje o njegovim pravima, objašnjava Pejović odluku ovog medijskog udruženja da ne učestvuje u okruglom stolu.

Za preporuke o sređivanju stanja u medijima, koje su tokom okruglog stola izneli Transparentnost, Cesid i Crta, Pejović kaže da se poklapaju sa preporukamka Stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“ i napominje da u sebi imaju elemente dalje represije nad medjima.

Osvrćući se na insistiranje opozicije za promenama u REM-u, novinarka NIN-a kaže da je to malo komplikovano izvesti jer to telo radi u krnjem sastavu sa 6 od 9 članova.

„Savet REM-a mora da izglasa da se slažu sa inicijativom Skupštine za smenu. Mi imamo šest članova, to znači da bi pet trebalo da se složi. To je malo komplikovano“, kazala je Pejović.

Kada je u pitanju predlog da se formira Nadzorni odbor REM-a, ona kaže da joj se činilo da su se predstavnici SNS Vladimir Orlić i Goran Vesić složili sa tim predlogom.

„Nadzorni odbor ima pet predstavnika koje predlaže vlada, i pet koje predlažu poslaničke grupe. Kada neka partija ima većinu iznad 50 odsto dolazi do devijacije demorkatije. Taj bi Nadzorni odbor onda imao još tri predstavnika SNS i nekoga iz opozicije, što bi mogli da budu radikali“, ukazala je Pejović.

Tagovi

Povezani tekstovi