Miloš Vasić jedan od dobitnika nagrade Fondacije BK

Za nauku i istraživački rad nagrađen je profesor Tomislav Đokić, za stvaralaštvo u kulturi i umetnosti frulaš Bora Dugić, za dostignuća u ekonomiji i privredi generalni direktor „Trajala“ iz Kruševca Miloš Nenezić, a za humanitarne aktivnosti i jačanje mira i saradnje u svetu japanski lekar i humanista Toradi Tokudi.

Ukupan fond nagrada, u pet kategorija, iznosi deset miliona dinara.

Član žirija za dodelu nagrade u oblasti novinarstva i publicistike Gordana Suša navela je na konferenciji za novinare da je Vasiću dodeljeno priznanje za dosledno praćene i analizu zbivanja na političkoj sceni.

Ona je podsetila i na Vasićevu knjigu „Atentat na Zorana“ o događajima koji su prethodili i sledili posle ubistva srpskog premijera Đinđića.

Dobitnik nagrade za oblast nauke i istraživački rad Tomislav Đokić redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Prištini, čije je sedište u Kosovskoj Mitrovici. Istakao se u oblasti biologije ćelije respiratornog sistema, a objavio je niz radova u međunarodnim naučnim časopisima, rekao je član žirija Ivan Justinijević.

Član žirija za stvaralaštvo u kulturi i umetnosti Dragoslav Dević rekao je da je ovogodišnji laureat Bora Dugić jedinstvena pojava srpskog i balkanskog muzičkog prostora, koji je pokazao da se na fruli mogu svirati i dela klasične muzike.

Direktor „Trajala“ Miloš Nenezić nagrađen je zbog uspešnog konsolidovanja te korporacije, koja je 2003. godine bila pred kolapsom, a sada je jedan od najvećih izvoznika, rekao je član žirija Ljubodrag Savić.

Japanski medicinski stručnjak Tokudi, kako je istakla član žirija Ljiljana Marković, više od 20 godina doprinosi usavršavanju stručnjaka iz nerazvijenih zemalja u svojim mnogobrojnim bolnicama u Japanu, a velikim donacijama u važnim dijagnostičkim aparatima pomogao je i zdravstvu u Srbiji.

Direktorka Fondacije „Braća Karić“ Jasmina Mitrović Marić demantovala je pisanje pojedinih medija da je ta fondacija odbila da dodeli nagradu za humanitarne aktivnosti mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću.

Navodeći da on nije bio ni predložen, Jasmina Mitrović-Marić najavila je da će protiv „Srpskog nacionala“, koji je objavio neistinu, biti preduzete pravne mere.

Nagrade, čiji je novčani iznos po dva miliona dinara, biće uručene 31. maja na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Tagovi

Povezani tekstovi