Milosavljević: Očekujemo da javni poziv za privatizaciju Studija B bude objavljen sledeće sedmice

borko-milosavljevic-mc

[box align=’box-left’ id=’7914′]

Skupština grada je donela relevantnu odluku u skladu sa preporukom nadležnog ministarstva, a to je da je metod i model privatizacije prodaja kapitala, a da je početna cena sto odsto od procenjene vrednosti. Procenu kapitala smo ponovili zaključno sa 31. decembrom 2014. godine, što je u skladu sa novim izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji. Na taj način, Skupština grada je odradila deo svog posla, a sada je na potezu Agencija za privatizaciju koja po zakonu sprovodi proces privatizacije. Nama je bitno da Studio B ima uspešnu privatizaciju, da ostane medij koji profesionalno izveštava sugrađane. Studio B je i zaštitni znak Beograda i u tom smislu Grad Beograd će insistirati na kontinuitetu delatnosti narednih pet godina i da se poštuje Zakon o informisanju – istakao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, ova odluka Skupštine grada govori o tendenciji Grada da mediji budu efikasni, uspešni i profesionalni.

– Potvrda ulaska u postupak privatizacije govori o novom odnosu grada prema medijima, jer je nama cilj profesionalizacija i dobar rad Studija B, a ne vlasnička struktura, niti kako pojedini govore da je lokalnoj samoupravi ili državi bitan upliv u vlasničku strukturu medija, kako bi se na taj način uticalo na uređivačku politiku – precizirao je Milosavljević.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je rekao da mediji u državnom vlasništvu koji do sutra ne dostave kompletnu dokumentaciju za privatizaciju izlažu se samogašenju već do kraja juna.

– Država hoće i zakonski se obavezala da izađe iz vlasništva u medijima, ali ti isti mediji neće da izađu iz države. Ako proces privatizacije državnih medija, protivno volji i velikom angažovanju ministarstva, ali i slovu Zakona o informisanju i medijima, ipak ne bude završen do 31. juna, on će u tom roku svakako biti započet, a nepovratno završen najkasnije u naredna četiri meseca. U toku su hitne konsultacije o pravnom osnovu i proceduri kako će ovo biti izvedeno, ali samo za one medije koji, bukvalno do sutra, po zahtevu Agencije za privatizaciju, dostave kompletnu dokumentaciju. Oni koji to ne učine, izlažu se samogašenju već do kraja juna – rekao je ministar kulture.

Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije i ministarstvo neće odustati, država će se neopozivo povući iz vlasništva u medijima, zakoni će biti primenjeni, a ministarstvo će uporno insistirati na njihovom striktnom poštovanju.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je naglasio da je od 73 medija, koji su predmet privatizacije, 14 medija predalo do sada kompletnu dokumentaciju.

Na panel diskusiji o primeni Zakona o privatizaciji govorili su i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković, predsednik ANEM-a Milorad Tadić, direktor Dnevnik/Vojvodinapres Dušan Vlaović i predsednik UO Asocijacije medija Zoran Sekulić.

Tagovi

Povezani tekstovi