Ministar o medijskim zakonima: Uzeli smo u obzir mišljenja različitih interesnih grupa

slika: NUNS
slika: NUNS

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović predstavio je, na sednici Skupštine Srbije, predloge zakona iz oblasti javnog informisanja i pozvao poslanike da glasaju za njihovo usvajanje.

„Pred vama su predlozi četiri zakona iz oblasti javnog informisanja. Predlozima zakona o javnom informisanju i medija, Ministarstvo informisanja u toku izrade je preduzelo sve kako bi se uzela u obzir mišljenja različitih interesnih grupa. Značajan doprinos i učešće u radu uzeli su evropski partneri, organizovane su javne rasprave, održana su četiri okrugla stola i o omogućeno je građanima da daju svoje sugestije i predloge“, rekao je Jovanović.

 

Prema njegovim rečima, bilo je različitih predloga na koji način unaprediti stanje u oblasti javnog informisanja.

 

„Kada je reč o Predlogu zakona o javnom informisanju i medijima, Radna grupa koja je radila na izradi teksta, formirana je neposredno nakon osnivanja novog Ministarstva. U radnoj grupi su bili i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja sa kojima smo radili do poslednjeg trenutka. Svi članovi Radne grupe bili su jedinstveni u naporu da se sistem javnog informisanja unapredi“, istakao je Jovanović.

 

Podsetimo, prethodnih dana javnost je bila uskomešana zbog novih zakona, kojima bi se, ocenjeno je, uništila medijska sloboda u Srbiji.

 

Posle pritiska iste te javnosti, vlast je odustala od dva sporna člana koja bi direktno uništila mogućnost da građani gledaju nezavisne televizijske kanale, poput TV Nova i N1.

 

Ipak, u Nacrtu zakona ostao je član, prema kome će državna telekomunikaciona kompanija Telekom Srbije imati dozvolu da osniva medije.

Tagovi

Povezani tekstovi