Ministar odobrio eksperment nad čacima

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović lično je odobrio da lekari privatne ordinacije „Ecim“ pregledaju 1.000 đaka OŠ „Jovan Dučić“ nepriznatom metodom BDORT za, navodno, rano otkrivanje dijabetesa.


U pismu koje je ministar poslao 7. aprila pomenutoj ordinaciji, OŠ „Jovan Dučić“ i Jugoslovenskom udruženju integrativne medicine doslovce piše: „Podržavamo spremnost svih gore navedenih institucija, koje će se uključiti u besplatnu akciju tj. pregled 1.000 učenika u OŠ „Jovan Dučić“, kao preventivnu zaštitu zdravlja školske omladine, na ranom otkrivanju šećerne bolesti. Po završenom pregledu želim da se nalazi testiranja publikuju na tribini koja bi poslužila objašnjenju jednog od modela ranog otkrivanja oboljenja pankreasa, kao doprinos preventivnoj medicini, da bi se pripremio projekat očuvanja zaštite zdravlja dece i omladine, napisao je Vuksanović i potpisao odobrenje.


Dakle, ne radi se samo o moralnoj podršci kako je to juče izjavio ministar. Inače, odobrenje ministra usledilo je kao odgovor na prilično konfuzan zahtev da se odobri testiranje učenika OŠ „Jovan Dučić“, koje su potpisali direktor ordinacije „Ecim“, profesor fizičkog Branimir Leković, dr Momir Dunjić i direktorka škole Branka Šegrt.


U zahtevu ministru Vuksanoviću objašnjeno je i da je „ovaj dijagnostički metod zasnovan na fizičkom fenomenu rezonancije elektromagnetnih talasa, neinvazivan metod koji nije agresivan, neprijatan i ne nanosi bol“. Posle toga usledio je pregled dece na neobičan način, uz anketu sa pitanjima koja zadiru u privatnost i fotografisanjem sa staklenom kuglom na stomaku.


– Ja sam kriva što nisam informisala savet roditelja da će deca biti pregledana BDORT metodom. Osećam veliku odgovornost. Nisam znala da li je metoda priznata ili ne. To nije bila moja nadležnost već Ministarstva prosvete. Moje je bilo da kontaktiram s roditeljima i dobijem njihovu saglasnost. Nakon mog previda koji je dobio medijski publicitet, kao rukovodilac i čovek imam moralnu i radnu obavezu da podnesem ostavku – kaže za „Blic“ Branka Šegrt direktorka OŠ „Jovan Dučić“ .


Direktorka je juče podnela ostavku Školskom odboru, ali su oni jednoglasno odlučili da ostavku ne prihvate.


„Direktorka je napravila propust, ali nije sama u tome. Tu su i profesor fizičkog Branimir Leković koji je predložio čitavu projekat i Ministarstvo prosvete koje je dalo podršku“, objasnili su nam svoju odluku članovi Školskog odbora.


Irena Žižović, roditelj deteta koje je pregledano BDORT metodom kaže za „Blic“:


– Ne mislim da su direktorka i nastavnik fizičkog imali neke zle namere kada su organizovali taj pregled, mislim da su pre naseli na priču tih lekara. U svakom slučaju, napravili su veliki profesionalni propust, zajedno sa ministrom prosvete koji je potpisao da podržava pregled. Nisam pravnik, ja sam inženjer po struci, ali znam da on nema pravo da potpisuje, odnosno podržava pregled dece nezakonitom metodom – kaže Irena Žižović. Ona kaže da je njeno dete suviše malo da bi znalo šta je to kristalna prizma, ali da je od deteta saznala da su decu prilikom pregleda fotografisali digitalnim aparatom i da su ih pitali : s kim žive, ko ih vodi od kuće do škole, kao i pitanja vezana za njihovo imovinsko stanje.


– Pitali su decu da li imaju kompjuter kod kuće, da li imaju mobilni telefon i, što je najinteresantnije, da li nose telefon sa sobom u školu. Drugo dete su pitali šta mu rade roditelji, pa kad je rekao da mu tata ima privatnu firmu, pitali su ga kako se zove firma – priča Žižović.


Direktorka i nastavnik fizičkog zbog svoje profesionalne i moralne odgovornosti treba da podnesu ostavke, smatra Žižović.


Razgovarali smo sa još jednom majkom koja nije želela da se njeno ime pominje u novinama. Ona kaže nije tačno da su deca pregledana samo kristalnom prizmom. Ispred dece je stavljena po jedna tableta i kapsula na neko postolje od pleksiglasa. Deca su onda grčila prste i mahala prstima ispred tog postolja. Znam da mom detetu posle toga nije bilo dobro. Žalio se da ga boli glava i povraćao je – priča naša sagovornica.


– Ogorčena sam svim ovim, pogotovu što kolektiv škole traži od roditelja da podrže direktorku jer je kraj godine. Oni su se samo uplašili za svoje pozicije – rekla je ona.


Ministar zdravlja Tomica Milosavljević nije želeo da na pitanja novinara B92 direktno odgovori da li je ministar prosvete preuzeo ingerencije Milosavljevićevog ministarstva, odnosno da li je prekoračio svoja ovlašćenja. On je samo rekao da to treba pitati Vuksanovića ili ljude koji su njemu nadređeni.


J. Subotić-S.Todorović

Tagovi

Povezani tekstovi