Ministarstvo na ovogodišnjim konkursima za medijske projekte unelo dve novine

Ministarstvo kulture i informisanja
Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je deset konkursa za sufinansiranje medijskih projekata koji su otvoreni do 6. aprila, a novina su dva dokumenta – Obrazac za prijavu člana komisije i Smernice za definisanje i pravdanje troškova projekata proizvodnje medijskih sadržaja i organizovanja stručnih, naučnih i prigodnih skupova u oblasti javnog informisanja.

Ministarstvo je u dokumenta za prijavu prvi put uvrstilo Obrazac za prijavu člana komisije koji treba da koriste predlagači, a u kom se traže podaci –  da li prijavu podnosi novinarsko ili medijsko udruženje ili nezavisni medijski stručnjak, a potom informacije po rubrikama: lični i kontakt podaci; obrazovanje; radno iskustvo u oblasti medija; alternativno obrazovanje, kursevi i priznanja i dodatne informacije.

 

Izbor komisija, njih deset, koje će odlučivati o budžetskoj podršci projektima je na Ministarstvu kulture i informisanja. Članove komisija Ministarstvo bira na osnovu pristiglih predloga.

 

U Smernicama, drugom dokumentu koji je novina od ove godine, Ministarstvo daje objašnjenja o projektnim troškovima koje priznaje kada se radi o personalnim i operativnim izdacima. Smernice sadrže podatke o dokumentaciji koju je potrebno da korisnik budžetskog novca dostavi Ministarstvu za pravdanje troškova.

 

Ministrastvo je u Smernicama dalo primere za specifikaciju projektnih troškova napominjući šta je ispravan, a šta pogrešan način prikazivanja troškova.

 

Na posletku u Smernicama su pobrojani troškovi koje Ministrastvo ne pokriva i ne mogu biti nadoknađeni projektnim sufinansiranjem.

 

Za konkurse Ministarstva kulture i informisanja za projektno sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja i sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja predviđeno je 310 000 000 dinara.

 

D.B.

 

Tagovi

Povezani tekstovi