Ministarstvo nenadležno za frekvencije

Predloženi plan raspodele frekvencija, koji je uradilo Ministarstvo za kapitalne investicije, manjkav je iz više razloga, a prvo zato što je urađen protivzakonito budući da po Zakonu o radiodifuziji izrada ovog plana i nije posao ministarstva, ocenio je za „Blic“ Zoran Mihajlović, predsednik Upravnog odbora Asocijacije profesionalnih emitera Srbije, jednog od tri medijska udruženja koja su oštro kritikovala pomenuti plan Ministarstva za kapitalne investicije.


– Sledeća stvar koja je nelogična, a koja pobuđuje na sumnju da iza svega ima ličnih interesa i loših namera, jeste to što je za celokupnu komercijalnu radiodifuziju ostavljeno samo nešto više od 220 frekvencija, dok je, recimo, za Treći kanal ostavljeno više od 300 a za „Ju info“ odnosno „24 časa“ više od 25 frekvencija. Podsećam da u ovom trenutku važeću dozvolu ima samo RTS, i to Prvi i Drugi program koji prelaze u javni servis i koji jedini imaju zagarantovane frekvencije, dok će svi ostali morati da konkurišu za dodeljivanje frekvencija. U takvoj situaciji postavlja se pitanje zašto se Trećem kanalu ostavljaju tolike frekvencije. Meni sve to liči da neko pokušava da na mala vrata ućari sa prodajom Trećeg kanala, kao što je bilo i u Hrvatskoj, gde je Treći kanal prodat mimo zakona – navodi Mihajlović.


Da je predlog plana urađen protivzakonito ocenjuje i Rade Veljanovski, profesor novinarstva na Fakultetu političkih nauka.


– Nijedno ministarstvo, pa ni cela Vlada Srbije, nema pravo da medijima dodeljuje frekvencije. Nadležnost Ministarstva za kapitalne investicije u ovom slučaju svodi se na to da ono može jedino da napravi plan šta od celokupnog frekventnog spektra ove zemlje može da se podeli medijima, jer mediji nisu jedini korisnici frekvencija, već ih koriste i druge institucije, kao što su vojska i policija. Dodeljivanje frekvencija medijima u isključivoj je nadležnosti Saveta za radiodifuziju koji frekvencije dodeljuju po osnovu javnog konkursa – kaže Veljanovski.


Da podsetimo, povod za saopštenje Ministarstva za kapitalne investicije u kome se između ostalog navodi da je urađen predlog plana raspodele frekvencija i da je Ministarstvo izdalo samo jednu privremenu dozvolu i to za potrebe crkve, bila je kritika koju je na njegov račun uputio predsednik Srbije Boris Tadić. Tadić je naveo da je Ministarstvo uzurpiralo prava Agencije za telekomunikacije i da pokušava nelegalno raspodeliti frekvencije pojedinim medijima.


Izjavu Velimira Ilića, ministra za kapitalne investicije, juče nismo uspeli da dobijemo, ali smo dobili saopštenje iz njegovog kabineta u kojem se navodi da se Velimir Ilić ograđuje od predloga plana raspodele „jer je dostavljen mimo njegovog znanja i saglasnosti“.


Prema ranije utvrđenoj proceduri, predlog plana trebalo je da na javnu raspravu bude dostavljen tek posle detaljnog sagledavanja stanja u medijskoj sferi, značaja i rejtinga emitera, kao i procena u odnosu na opšte i lokalne interese, navodi se u saopštenju i dodaje da će ministar Ilić „povodom ovog slučaja preduzeti odgovarajuće mere u okviru svojih nadležnosti i nastaviti aktivnosti na uspostavljanju reda u inače haotičnom prostoru radio i TV medijskog sistema Republike Srbije“.


R.Marković

Tagovi

Povezani tekstovi