Ministarstvo: Novine nisu poštovale Dan žalosti

ministarstvo-kulture-i-imformisanja-logo
[box align=’box-center’ id=’7031′]
Ministarstvo je u saopštenju navelo da većina dnevnih novina u izdanjima za 15. mart nije u potpunosti poštovala Zakon o obeležavanju Dana žalosti.
 „Nepoštovanje Zakona o obeležavanju Dana žalosti postaje već simptomatična pojava kada je reč o štampanim medijima. Još veću zabrinutost izaziva izrazito nepoštovanje profesionalnih i etičkih kodeksa u tekstovima i člancima objavljenim na Dan žalosti, o čemu bi i Savet za štampu morao da vodi računa“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, kako se dodaje, uvereno i da će REM, kao nadležno telo, sa svoje strane obaviti iscrpnu analizu poštovanja Zakona o obeležavanju Dana žalosti u jučerašnjim programima elektronskih medija i preduzeti odgovarajuće mere, ukoliko je bilo nepravilnosti.

U saopštenju se ukazuje na to da su nacionalne tragedije posebno delikatne i da nose sa sobom veliku odgovornost u sferi javnog informisanja.

„Apsolutno je neprimereno ukoliko se u danima žalosti mediji pretvaraju u arenu za političke borbe, senzacionalističko nadmetanje ili pokušavaju da izvuku trenutnu korist podizanja tiraža ili gledanosti, umesto da se vode principima profesionalizma, istinitosti i odmerenosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

U Srbiji je juče bio Dan žalosti zbog tragične pogibije sedam osoba u pa

Tagovi

Povezani tekstovi