Ministarstvo uprave podržava nastavak privatizacije medija

„Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu potpuno će prihvatiti predlog Ministartva kulture. Kada su u pitanju nacionalne manjine nadležnost je prešla na novoformirano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava“, kazao je Marković agenciji Beta.


Naglašavajući da očekuje zvaničan predlog Ministarstva kulture, Marković je izrazio uverenje da neće biti smetnji da se nova rešenja usvoje što pre.


„Nama ne treba senka na procesu privatizacije medija koju treba nastaviti“, kazao je on.


Posle usvajanja zakona o lokalnoj samoupravi i glavnom gradu Vlada Srbije je krajem prošle godine posebnim zaključkom, a na zahtev predstavnika nacionalnih manjina i Izvršnog veća Vojvodine, privremeno zaustavila privatizaciju lokalnih medija.


Marković je podsetio da je prilikom dogovora i odlučivanja presudna bila „zaštita Ustavom utvrđenog standarda da se dostignuti nivo prava manjina ne može snižavati“.


Suprotno medijskim zakonima koji su i pre novog ustava i jos su na snazi, zakoni o lokalnoj samoupravi i glavnom gradu dozvoljavaju vlasništvo države nad medijima što je poslužilo kao osnov za obustavljanje privatizacije Studija B.


„Ukoliko ministarstvo kulture i ljudi koji se po prirodi svog posla bave medijima smatraju da takvo rešenje nije dobro, bez ikakvog problema prihvatiću resenje koje kažu“, naveo je Marković.

Tagovi

Povezani tekstovi