Mira Marković naredila Đorđeviću ubistvo Ćuruvije

mira-markovi

[box align=’box-center’ id=’7712′]

Supruga tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, kako otkriva policijska službena beleška, saopštila je Vlastimiru Đorđeviću (67), tadašnjem načelniku Resora javne bezbednosti MUP Srbije, da mora da se likvidira vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“.

Inače, Đorđević je osuđen na 18 godina zatvora u Haškom tribunalu zbog zločina protiv čovečnosti.

Na sastanku na kome je odlučeno da se ubije Ćuruvija, prema navodima iste beleške, bio je i Dragan Filipović Fića, koji je tada direktno bio povezan sa četvoricom optuženih za ubistvo Ćuruvije. <!—->

Filipović je tada bio zamenik načelnika Druge uprave za obaveštajni rad DB-a i savetnik za specijalne operacije šefa tajne službe Radomira Markovića, sada optuženog za ubistvo novinara. 

Drugu upravu je vodio sada optuženi Milan Radonjić, ali je premešten nedelju dana pre ubistva novinara 11. aprila 1999. godine. Radonjić je premešten na mesto načelnika Centra DB Beograd baš po preporuci Mire Marković. 

U vreme ubistva Filipović je kao zamenik načelnika Druge uprave bio nadređeni i optuženom Ratku Romiću, tadašnjem glavnom inspektoru ove uprave. Romić se tereti da je saučesnik u ubistvu Ćuruvije. Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, prema navodima optužnice, neposredni je ubica Ćuruvije. 

Filipović, koji živi u Šangaju već godinama, održava kontakt sa Mirom Marković i čak je posećuje u Moskvi, gde bivša predsednica JUL-a živi. Takođe je otkriveno da su Filipović i Kurak održavali vezu dok se skrivao u Africi. Ti kontakti su se intenzivirali, kako saznaje „Blic“, nakon što je početkom 2014. protiv četvorice sada optuženih za ubistvo novinara bila pokrenuta tužilačka istraga.

Tagovi

Povezani tekstovi