Mirković: Nacionalne manjine imaće i dalje svoje medije

mirkovic-tanjug

[box align=’box-center’ id=’7155′]

Zakon o javnom informisanju predviđa da Saveti nacionalnih manjina mogu da formiraju svoje medije preko fondacija. Finansiranje tih medija neće imati nikakve veze sa projektnim finansiranjem, ono će se odvijati preko posebnog kanala, u skladu sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina“, rekao je Mirković na skupu posvećenom primeni novih medijskih zakona.

Mirković je istakao da će mediji koje su već formirali Saveti nacionalnih manjina nastaviti da funkcionišu kao i do sada, a prema njegovim saznanjima, interesovanje za osnivanje sopstvenog medija pokazao je jedino Nacionalni savet Albanaca. 

On je kazao da je Ministarstvo kulture i informisanja u stalnom kontaktu sa Ministarstvom za rad kako bi bio rešen problem viška zaposlenih u medijima kojima predstoji privatizacija. 

„Vlada Srbije je na početku godine usvojila preporuke za rešenje tog problema, ali još ne možemo govoriti o detaljima te preporuke“, kazao je Mirković. 

Prema njegovim rečima, mediji koji u prvoj polovini godine ne mogu da konkurišu za projektna sredstva jer nisu privatizovani, moći će to da učine u drugoj polovini godine. 

„Ministarstvo kulture je predvidelo sredstva za konkurs koji će biti raspisan posle 1. jula, a lokalnim samoupravama je takođe predloženo da deo sredstava planiraju za raspisivanje konkursa u drugoj polovini godine“, rekao je Mirković. 

Državni sekretar je istakao da će projektno finansiranje doneti boljitak i gledaocima i medijskim kućama u Srbiji, ali da se sigurno taj boljitak neće osetiti „preko noći“. 

Tagovi

Povezani tekstovi